EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Франция: Производители на стриди губят милиони заради вирус

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция: Производители на стриди губят милиони заради вирус

mail12:41 | 04.01.2024прегледи 499 коментарикоментари 0


Производителите на стриди във Франция са изправени пред загуби за милиони евро, след като им бе забранено да продават продукцията си заради риск от разпространение на норовирус, предаде ДПА.

Появата на вируса, който причинява стомашни и чревни инфекции, във ферми за стриди се обяснява с изпускането на отпадни води в близост до фермите.

Забраната се отнася за три сравнително ограничени зони в югозападната част на страната и в Нормандия, но при все това председателят на регионалната организация на производителите на миди Оливие Лабан заяви пред телевизия "Юроп 1", че загубите за сектора могат да възлязат на милиони евро.

Фермерите освен това се опасяват, че ударът върху имиджа им ще бъде дълготраен.

Секторът се опитва да изчисли евентуалните загуби, за да поиска помощ от държавата, посочва ДПА. Забраната за продажба на стриди от засегнатите зони важи като начало за срок от четири седмици.

Много фермери от незасегнатите от вируси региони обаче също изпитват проблеми с реализацията на продукцията си, тъй като французите, които иначе обичат да похапват стриди по време на празничния период в края на годината, просто са спрели въобще да ги купуват./БТА


Тагове: Франция, стриди
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg