EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Франция планира шест нови реактори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция планира шест нови реактори

mail17:45 | 14.02.2022прегледи 678 коментарикоментари 0


Франция ще изгради поне шест нови ядрени реактори през следващите десетилетия, обяви президентът Еманюел Макрон и така постави ядрената енергия в сърцето на прехода на страната си към въглеродна неутралност, която трябва да бъде достигната до 2050 г., предаде Ройтерс.

По думите на Макрон новите АЕЦ ще бъдат построени и управлявани от държавната енергийна компания Е Де Еф (EDF), като за целта ще бъдат насочени десетки милиарди евро публични средства.

"Нашата страна се нуждае от възраждане на ядрената индустрия, а условията за това за налице", каза Макрон в индустриалния град Белфор, където реши да представи ядрената си стратегия.
Същевременно президентът обеща да ускори развитието на слънчевата и вятърната енергетика, но изтъкна и желанието си животът на по-старите ядрени реактори да бъде удължен до 50 години.

Изявата на президента идва в трудно време на затъналата в дългове Е Де Еф, след като проектите й за нови реактори във Франция и Великобритания се бавят, а най-старите реактори имат сериозни проблеми с корозия.

Компанията оценява цената на планираните шест нови реактора с вода под налягане (EPR) на около 50 милиарда евро. Първият от тях би трябва да заработи през 2035 г., посочи Макрон и допълни, че те могат да бъдат последвани от още осем.

Франция освен това планира да увеличи десетократно капацитета на слънчевите си централи до 2050 г. до 100 гигавата, както и да построи поне 50 крайбрежни вятърни централи с общ капацитет от поне 40 гигавата. Капацитетът на разположените на сушата такива централи, срещу които има сериозна съпротива, трябва да удвои до 2050 г.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158