EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Франция отново №1 по винопроизводство?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция отново №1 по винопроизводство?

mail10:11 | 14.11.2023прегледи 1213 коментарикоментари 0


Министерството на земеделието на Франция повиши прогнозите си за производството на вино тази година, като според ведомството страната ще си върне първото място сред световните производители, въпреки че някои големи производствени региони, включително Бордо, са засегнати от болести по лозята, предаде Ройтерс.

На фона на приключващия гроздобер в страната министерството вече предполага, че производството на вино ще достигне 47,2 млн. хектолитра (един хектолитър е равен на 100 литра или 133 стандартни бутилки вино, бел. ред). Корекцията е с над 1,7 млн. хектолитра над оценката от предходния месец. Новите данни показват, че производството ще е с 2 на сто по-високо от миналогодишното.

Производството на вино се е увеличило в редица региони, включително Шампан, където теглото на гроздовете е достигнало рекордно ниво. Намаляло е обаче в Бордо, Лангедок-Русийон, югозападната и югоизточната част на страната. В Бургундия производството се изравни с рекорда, достигнат през 2018 г., особено за бяло вино, докато производството се запази на добро ниво в Божоле въпреки някои градушки, се казва в съобщението.

Франция, която изоставаше от Италия като най-голям световен производител на вино, е напът да си върне лидерството тази година, след като неблагоприятните климатични условия и гъбичните заболявания засегнаха сериозно италианските лозя.

Световното производство на вино се очаква да спадне до най-ниското си ниво от 60 години през 2023 г., което също е засегнато от лошите реколти в Испания и страните от Латинска Америка, съобщи Международната организация по лозата и виното (OIV) във вторник./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg