EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Франция отново призовава за мултимонетарна система

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция отново призовава за мултимонетарна система

mail16:59 | 01.12.2009прегледи 603 коментарикоментари 0


Френският президент отново призова за "мултимонетарна система". Той отбеляза, че не може да се продължава с евро, което е прибавило 50 %  към стойността си спрямо долара, предаде Франс прес."Днес светът е многополюсен, така че и валутната система трябва да бъде мултимонетарна. Не можем да бъдем подлагани на диктата на една единствена валута", изтъкна Саркози. 
Икономиката на Франция ще се свие с 2 до 2.1 % през 2009 година, прогнозира той, цитиран от Франс прес. Това е най-слабият спад сред европейските страни. Предишната прогноза бе за спад от 2.25 на сто.
"Икономическата дейност е отслабнала по-малко, отколкото в други страни и отново се е върнала към растежа още през второто тримесечие на тази година. Ръстът на безработицата е по-нисък", добави Саркози.
 "Франция ще бъде с най-слаба рецесия сред европейските страни и потегля с по-голяма сила и преди другите", изтъкна президентът.
Според него при съставяне на кризисния план приоритетът за инвестициите е бил единственият възможен избор. Така Саркози отговори на критиките на левицата, че е пренебрегнал потреблението.
Преди една година френският президент прие план за стимулиране на икономиката чрез инвестиции на стойност € 26 млрд. за преодоляване на икономическата криза.
Приоритетни сектори бяха жилищното строителство и автомобилостроенето. Планът включваше и социални мерки в помощ на най-бедните.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg