EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Франция опрости 4 млрд.евро дълг на Куба

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция опрости 4 млрд.евро дълг на Куба

mail09:30 | 03.02.2016прегледи 926 коментарикоментари 0


Франция, като страна-домакин на Парижкия клуб на кредиторите, отписа дълга на Куба в размер на почти 4 млрд. евро. Споразумението за това беше подписано в Елисейския дворец след преговорите между президента Франсоа Оланд и кубинския му колега Раул Кастро, предаде ТАСС.
„Това е обмислено и правилно решение. Ние трябва да имаме предвид особената ситуация в Куба и да отчитаме нуждите на страната от развитие на икономиката ѝ. Това е особено важно в сегашните условия, когато в ход е нормализация на отношенията с Хавана“, каза Оланд.
Освен отписването на дълга, Париж предлага създаването на френско-кубински инвестиционен фонд за развитие на съвместни бизнес проекти. Фондът ще е в размер на 212 млн. евро.

Кубинският президент започна на 1 февруари първата си визита във Франция. Раул Кастро отговори на поканата на Франсоа Оланд, който бе първият държавен глава, посетил Куба през май 2015 г. – само няколко месеца след възстановяването на отношенията между Вашингтон и Хавана през декември 2014 г.  Франция иска да направи Куба свой стратегически партньор и символична порта към Латинска Америка. Куба изигра важна роля при приемането на Парижкото споразумение за климата по време на срещата на върха във френската столица.

Франция е основен кредитор на Куба, а подписаното двустранно споразумение за облекчаване на дълга е основна точка от визитата. То ще позволи насочването на инвестиции към острова. Желанието на Куба е с приоритет да са проекти, свързани с туризма, транспорта, хранително-вкусовата промишленост и възобновяемата енергия. Властите на острова разчитат на Франция за диверсификацията на търговските и дипломатическите отношения в момент, когато венецуелският им партньор е в криза.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048