EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Франция: Кризисен пакет за био производители

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция: Кризисен пакет за био производители

mail18:12 | 19.05.2023прегледи 791 коментарикоментари 0


Намаляващо потребление, селскостопански производители, които "хвърлят кърпата", а други са обезсърчени да започнат: изправено пред "криза на растежа" на био продуктите френското правителство обяви днес кризисен пакет от 60 милиона евро, предаде Франс прес.

На фона на забавянето на прехода към органични продукти и отказа на все повече фермери "за нас би било колективен провал да загубим производители на био продукти",  заяви министърът на земеделието Марк Фесно от млечна ферма в Оаз, на север от Париж. 

Франция има амбицията 18 на сто от земеделските и площи да са с органични продукти през 2027 година (спрямо 10 на сто в момента). Тази цел изглежда трудно постижима, но министърът отново я потвърди днес. 

Пазарът на био продукти е започнал да отчита спад през 2021 година след години на двуцифрен растеж, които насърчиха селскостопанските производители да се насочат към това земеделие без пестициди или синтетични химически торове. 

Потребителите обаче, притиснати от инфлацията (+15 на сто на годишна основа през април за хранителните стоки), са се отказали от органичните продукти за сметка на по-евтини алтернативи.

Миналата година продажбите на био продукти са се понижили със 7 на сто в супермаркетите, според данни на "Нилсън" (Nielsen) и предлагането надвишава търсенето.

Земеделският министър се ангажира също столовите, които са под опеката на държавата (министерства, затвори, армията) да използват 20 на сто био продукти в менюто си до края на годината. 

Първата "спешна помощ" от 10 милиона евро от края на февруари е разочаровала сектора./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg