EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Франция затяга правилата за е-тротинетки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция затяга правилата за е-тротинетки

mail17:01 | 31.03.2023прегледи 696 коментарикоментари 0


Франция реши днес да забрани използването на електрически тротинетки от лица под 14 години и да затегне санкциите в случай на нарушения с надеждата да регулира по-добре употребата на тези транспортни средства, които разделят общественото мнение и подхранват ожесточени дебати в Париж, предаде Франс прес. 

Подобно на случващото се в редица други страни, транспoртното средство с ниски въглеродни емисии е завладяло французите - два милиона сред тях притежават електрическа тротинетка, а стотици хиляди наемат (при възможност на самообслужване), според данните на компаниите от сектора. 

Междувременно обаче е нараснал и броят на смъртните случаи и тежките наранявания, свързани с инциденти с тротинетки, а старомодната система за отдаване под наем на самообслужване предизвикаха напрежение най-вече в Париж, където кметството организира тази неделя местен референдум, който би могъл да доведе до пълната им забрана.

Планът, представен днес от френското правителство, си е поставил амбициозната задача "успокои общественото мнение", въвеждайки по-строга рамка. "Тротинетките биха могли да имат шанс, ако използването им е добре организирано и регулирано", заяви на пресконференция транспортният министър Клеман Бон 

Според новите правила, които трябва да бъдат официализирани в бъдещ декрет, минималната възраст за каране на електрическа тротинетка ще бъде вдигната от 12 на 14 години, както при скутерите. Тротинетките трябва задължително да са оборудвани с две стоп светлини и мигачи.

Глобите също нарастват - от 35 на 135 евро за санкциониране на двама души върху едно превозно средство или каране по забранени пътища.

Задължителното носене на каска отпада, но опцията продължава да е на масата, според министерството.

Министерството е накарало операторите на тротинетки на самообслужване ("Юбър" - Uber, "Лайм" - Lime) да подпишат "харта на ангажиментите", която обобщава вече въведените мерки в Париж и Лион като ограничаване на скоростта в пешеходните зони и удостоверяване на възрастта на ползвателите.

Регулациите бяха затегнати в много градове извън Франция. Рим, Лисабон, Стокхолм и Осло затегнаха условията за използване на тротинетки на самообслужване, а Барселона и Монреал направо ги забраниха, припомня АФП. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg