EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Франция зави наляво

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция зави наляво

mail11:10 | 07.05.2012прегледи 312 коментарикоментари 0


Социалистът Франсоа Оланд спечели втория тур на президентските избори във Франция, събирайки 51,7% от гласовете срещу 48,3% за Никола Саркози. Резултатите са широко коментирани в западните издания, цитирани от БТА.
Франция зави наляво. Сега французите ги чака изтегляне от Афганистан, пенсиониране на 60 години, одобряване на гей браковете и на евтаназията, както обеща Оланд, пише италианският в. "Кориере дела сера". Според вестника за победата на социалиста е спомогнала позицията на председателя на ЕЦБ Марио Драги за икономическия растеж. Претърпелият поражение Саркози слиза от сцената и няма да направлява партията си за предстоящите парламентарни избори, отбелязва в. "Стампа". Париж се променя и Европа се променя, отбелязва италианският дясноцентристки вестник. Двигателят на Франция и на Европа сега е в ръцете на господин "Нормален", привърженика на икономическия растеж, така че може да се каже, че Франция избра растежа. Изданието представя обширно и програмата, по която ще работи Оланд. В нея вестникът откроява създаването на 150 000 работни места за младите, постигане на бюджетен баланс през 2017 г., данъчна реформа, 75-процентно облагане на доходите над 1 млн. евро, налагане на данък на финансовите трансакции, създаването на 2,5 милиона социални жилища и жилища за студенти и т.н. По въпроса за имиграцията Оланд обещава право за гласуване на местните избори за хората от страни извън ЕС и годишни квоти за икономическите имигранти. Във външнополитически план Оланд ще поднови преговорите по европейския пакт за бюджетна стабилност.

Никола Саркози стана поредният европейски лидер, който загуби властта насред икономическите катаклизми, отбелязва американският в. "Ню Йорк таймс". Саркози е и първият френски президент, който е отхвърлен след първия си мандат от 1981 г. досега. За пет години на власт той помогна на Франция да започне да играе по-централна роля в световните дела, посочва изданието. При неговото управление Франция се върна във военното командване на НАТО. Саркози помогна и за началото на международната военна кампания в Либия. Той се доказа и като труден, но ключово важен съюзник на германския канцлер Ангела Меркел в техните съвместни усилия да овладеят европейската дългова криза и да спасят еврото, припомня вестникът. Отхвърлянето на Саркози дава възможност за ново начало на Франция или поне така твърди новият президент Оланд, пише в. "Вашингтон пост". Във вътрешен план поражението на Саркози е смятано за отхвърляне на неговите усилия да спечели гласоподавателите на крайната десница Национален фронт. В европейски план поражението на Саркози е послание, че Европа не се нуждае само от икономии.
Френските гласоподаватели избраха национален лидер, който обеща да прехвърли бремето на икономическите трудности върху плещите на богатите и да разреши проточилата се криза с държавния дълг, като смекчи настоящите икономии, пише в. "Уолстрийт джърнъл". В коментарна статия, посветена както на френските избори, така и на изборите в Гърция, вестникът констатира, че Европа е отправила предизвикателство към политиката на икономии, бранена от досегашните европейски лидери. Оланд хвърли ръкавицата на Ангела Меркел, превърнала политиката на икономии едва ли не в условие за членство в еврозоната, пише британският в. "Дейли телеграф". Оланд направо заяви, че икономиите не могат повече да бъдат единственият вариант за Европа. Тези негови думи точно след като нанесе унижаващо поражение на Саркози са призив за въставане срещу икономическата политика, която Германия заложи в пакта за бюджетна стабилност, допълва вестникът. В друга статия изданието отбелязва, че победата на Оланд накланя Европа наляво и оставя британския премиер Дейвид Камерън, който е от десницата, изолиран. Подобен извод прави и британският в. "Таймс", докато в. "Дейли мейл" пише: "Довиждане на лъскавия президент". Оланд поема президентския пост във Франция, докато Саркози плати цената на това да е президент във време на криза, пише, в. "Файненшъл таймс".
С победата на Оланд ще настъпи промяна в начина, по който Европа ще се бори с дълговата криза, и в начина, по който Франция ще действа на световната сцена, пише британският в. "Индипендънт". Оланд спечели умовете, но не и сърцата на хората, предупреждава изданието. Сега той ще установи, че полето му за действие е ограничено, няма пари за харчене за осъществяването на скъпите обещания, а освен това съществуват и ограниченията на членството в еврозоната. Като цяло един президент от левицата ще изплаши най-вече богатите хора, подчертава вестникът. Оланд открито даде да се разбере, че не харесва богатите и че най-големият му враг е светът на финансите. А планът за солено облагане на най-богатите и за харченето на милиони за създаване на повече работни места, също поражда страх сред богаташите.
Сега химията в отношенията между Оланд и Меркел е съществено важна за бъдещето на Европа, коментира британският в. "Гардиън". Оланд обърна тенденцията на подкрепа за десния и ксенофобски завой в европейската политика, посочва изданието. Но Оланд наследява много по-тежко финансово положение, отколкото беше обявила администрацията на Саркози, и много скоро той ще съобщи на сънародниците си някои неприятни истини, предупреждава вестникът, като цитира прогнозите на висши дипломати в германското посолство в Париж. Очакванията от Оланд сега са големи, но част от успеха му или от провала му зависи и от Европа, където един социалистически френски президент е доста голяма странност сред ръководените от консерватори европейски страни, отбелязва вестникът. За новия френски лидер Ангела Меркел например няма да се окаже лесен партньор и за една вечер съюзът Меркози няма да стане Мерколанд, допълва изданието.
Европейската левица се възроди на 6 май във Франция, пише испанският левоцентристки в. "Паис". Избирането на социалистическия кандидат за президент поставя началото на нов политически етап във Франция и в Европа и слага край на директората Меркози, добавя изданието. Президентството на Саркози беше силно белязано от най-лошата икономическата и социална криза от половин век насам, подчертава испанският в. "Мундо". За белгийските вестници "Либр белжик" и "Соар" сега идва най-трудното за Оланд, защото след изпитанието на завладяването на властта той изобщо няма да бъде пощаден. Италианският в. "Кориере дела сера" и британският в. "Гардиън" обръщат внимание и на новата първа дама на Франция- Валери Трирвильор, с която Оланд няма брак. Италианското издание припомня, че Валери е имала два брака зад гърба си и три деца, а Оланд има четири деца от предишната си връзка със социалистката Сеголен Роаял. Така в Елисейския дворец идва отново едно голямо семейство с много деца, подобно на това на Саркози и Карла Бруни-Саркози, които имаха няколко брака и деца от тях зад гърба си. Очаква се сега над първата дама Валери да тегне сянката на неуспялата кандидатка за президент Роаял, предупреждава "Кориере дела сера". Според "Гардиън" Валери Трирвильор има шанса да направи революция в ролята на френската първа дама.
Снимка: REUTERS/Yves Herman


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg