EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Франция забрани продажба на ГМО царевица

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция забрани продажба на ГМО царевица

mail16:00 | 20.03.2014прегледи 1211 коментарикоментари 0


Френското министерство на земеделието забрани продажбата, употребата и отглеждането на генно модифицираната царевица MON 810 на американската компания Монсанто (Monsanto) преди сезона на сеитбата, предадоха Ройтерс и Франс прес. Забраната за този вид царевица, която в момента е разрешена в ЕС, ще важи до приемането на окончателно решение и мерки на равнище ЕС, се казва в постановлението, публикувано в Държавен вестник.
Проектозакон за забрана на генно модифицираната царевица във Франция ще бъде обсъден на 10 април в Националното събрание. Министерството обаче реши, че въпросът е спешен предвид скорошното начало на сезона на сеитбата и дотогава трябва да се наложи забрана. "Предвид недостатъчните научни данни отглеждането на сортове семена от царевицата MON 810 без адекватни мерки за управление може да породи сериозни опасности за околната среда и заплаха от разпространение на вредни организми, станали резистентни", се казва в текста.
Държавният съвет отмени миналото лято наредба за забрана от 2011 година за този вид генно модифицирана царевица, възобновяването на разрешителното за която в момента се разглежда от ЕС. Страните членки имат възможност да забраняват на своя територия разрешени от ЕС ГМО.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg