EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Франция: ЕК да спре преговори по TTIP

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция: ЕК да спре преговори по TTIP

mail14:16 | 30.08.2016прегледи 692 коментарикоментари 0


През следващия месец Франция ще поиска от ЕК да прекрати преговорите за търговско споразумение между ЕС и САЩ, предава AFP. „Във Франция вече няма подкрепа за тези преговори“, и „Франция призовава за прекратяването“ им, заяви френският министър на търговията Матиас Фекл. Тези, които са протекционистично настроени, са американци, докато Европа е много открита и отворена, заяви Фекл пред телевизия CNBC. Франция е готова да се оттегли от преговорите, ако не бъде постигнат напредък, добави той.

От своя страна Мат Макалванах, който е помощник търговски представител на САЩ, настоя, че преговорите всъщност бележат стабилен прогрес. Естеството на търговските преговори е, че нищо не е договорено, докато всичките страни не са съгласни, така че не е изненадващо, че редица глави от пакта TTIP не са официално затворени, посочи той и допълни, че търговските представители на САЩ и ЕС са определили да се срещнат в средата на септември за по-нататъшни преговори.

Няма да има постигнато търговско споразумение между Европейския съюз и САЩ, преди да завърши мандата на американския президент Барак Обама в началото на 2017 г. Това заяви френският президент Франсоа Оланд, малко след своя министър. “Настоящото обсъждане на договора между Европа и САЩ няма да доведе до споразумение до края на годината“, посочи държавният глава. В свое изказване пред френски дипломати той допълни също, че „Франция вижда нещата такива, каквито са и не таи илюзии, че споразумението ще бъде постигнато преди края на мандата на американския президент“ Изказването на президента идва часове след като френският държавен секретар по въпросите на търговията Матияс Фекл заяви, че Франция ще поиска следващия месец Европейската комисия да прекрати търговските преговори между ЕС и САЩ.

Преди няколко дни Зигмар Габриел, германският министър на икономиката каза, че преговорите по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (TTIP) – преговори между САЩ и ЕС за свободна търговия – са се провалили, предаде Reuters. „Преговорите със САЩ де факто са провалени, защото европейците не искат да са подчинени на американските искания“, казва той, според предстоящо за излъчване интервю за ZDF. „Нещата нямат развитие на този фронт“, каза Габриел, който е и вицеканцлер на Германия. САЩ и ЕС преговарят за TTIP от три години, и двете страни искат това да приключи през 2016 г., но имат различия по различни въпроси, включително земеделието.

ЕК заяви, че търговските преговори със САЩ продължават, отхвърляйки изказването на германския вицеканцлер, че непреодолимите различия между Брюксел и Вашингтон са блокирали постигането на споразумение. „Нещата се задвижват в момента. Комисията прави стабилен прогрес“, заяви говорителят на ЕК Маргаритис Схинас на въпрос относно коментара на Зигмар Габриел.

Часове по-късно обаде дойде радикалното искане и на Франция.

Главният преговарящ на ЕС по сделката за свободна търговия със САЩ омаловажи твърдението на немския министър на икономиката, че преговорите по Трансатлантическото споразумение за търговско и инвестиционно партньорство (TTIP) са се провалили. На въпрос на Асошиейтед прес дали тези твърдения са верни, главният преговарящ на ЕС Игнасио Грасиа Берсеро заяви: Не, не. Спомнете си какво каза Марк Твен, визирайки знаменито изказване на писателя, че информациите за неговата смърт са "силно преувеличени".

По-рано през годината Канада и ЕС сключиха аналогично търговско споразумение и се смяташе, че подобен ще бъде случая и при преговорите със САЩ. Но общественото недоволство от сделката за свободна търговия се разрасна и политиците са изправени пред засилващ се натиск за постигане на редица отстъпки.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg