EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Франция: 10% спад на потреблението на ток

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция: 10% спад на потреблението на ток

mail17:10 | 16.12.2022прегледи 772 коментарикоментари 0


На фона на призивите за пестене в световен план потреблението на електроенергия във Франция се е понижило с около 10 на сто миналата седмица. Това сочат последните официални данни, публикувани късно вчера и цитирани от Франс прес.

"Спадът в потреблението засяга както промишления, така и жилищния сектор", обяви френският електропреносен оператор RTE, който публикува данните си всяка седмица. 

Френското правителство призова да се пести електроенергия тази зима на фона на трудностите с доставките, свързани най-вече с проблеми с корозия при част от френските ядрени централи.

Спадът от 9,7 на сто е изчислен спрямо средния през предходните години - 2014-2019, без да се включва здравната криза.

Цифрата се получава след премахване на календарни и метеорологични ефекти: става дума за потребление, което би се осъществило, ако температурите бъдат приведени в съответствие с нормалните за периода.

През последните четири седмици спадът е бил от 9 на сто.

"Ще приведем ядрените реактори в изправност, в момента има 41 реактора, които работят (от общо 56), като целта е броят им да нарасне до 45 през януари", каза пред СиНюз икономическият министър Брюно Льо Мер. "Смятам, че можем да поддържаме тази цел благодарение на пълната ангажираност на служителите на EDF", добави той.

В последно време французите, които от 60-те години на миналия век бяха облагодетелствани от достатъчно количество електроенергия на ниска цена, се сблъскват с повишението на цените в цяла Европа и най-вече с безпрецедентния риск от спирания на електрозахранването тази зима.

В основата на проблема е големият брой спрени реактори - над половината от общо 56, което предизвика срив на производството на EDF до 30-годишен минимум през 2022 г./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg