EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Франция & Великобритания запазиха рейтингите си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция & Великобритания запазиха рейтингите си

mail13:34 | 14.12.2015прегледи 1313 коментарикоментари 0


Агенция Fitch остави без промяна кредитните рейтинги на Франция и Великобритания, потвърждавайки и техните стабилни перспективи.

Кредитната агенция потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Франция на ниво "АА" със стабилна перспектива. Fitch очаква растежа на БВП на Франция с 1,5% през 2016 и 2017 година след икономическа експанзия от 1,1% през тази година, постепенно повишение на инфлацията до 1,3% през 2017 и понижение на нивото на безработица до малко под 10% в края на прогнозирания двугодишен период. Според кредитната агенция правителственият дефицит ще се свие до 3,4% от БВП през следващата година и до 2,8% през 2017 от бюджетен дефицит за настоящата година в размер на 3,8% от БВП. 

Агенция Fitch запази без промяна и дългосрочния кредитен рейтинг на Великобритания на ниво от "АА+" със стабилна перспектива. Fitch прогнозира растеж на британската икономика с 2,5% през настоящата година и забавяне на растежа до 2,3% през 2016 и до 2,1% през 2017 година. Агенцията очаква държавният дълг на Великобритания да удари връх от 90% от БВП през тази година, след което да последва постепенно негово понижение в дългосрочен план до 75% от БВП към 2024 година. Агенцията очаква постепенно повишение на британската инфлация към целевото ниво на Английската централна банка от 2%.

Fitch прогнозира, че референдумът за излизане на Великобритания от ЕС ще се проведе през втората половина на 2016 година и че страната ще остане в рамките на Съюза. Въпреки това референдумът създава несигурност в краткосрочен план и евентуално гласуване за "Brexit" ще представлява умерено негативно кредитно развитие. Последиците за кредитния рейтинг ще зависят от няколко фактора, включително въздействието върху растежа и инвестиционни средносрочните перспективи, външната позиция на Великобритания, както и от рисковете за задействане на втори референдум за независимост на Шотландия, отбеляза кредитната агенция.

По същото време и агенция Standard & Poor’s потвърди своя топ "ААА" кредитен рейтинг на Великобритания, но посочи, че страната остава в риск от понижение на рейтинга поради решението на британския премиер Дейвид Камерън да проведе референдум за запазване на бъдещото членство на страната в Европейския съюз. Поради това агенцията запази негативна перспектива за британския дългосрочен кредитен рейтинг.

Агенцията потвърди решението си през юни, че страната е изправена пред 33-процентна вероятност за понижение на кредитния рейтинг в рамките на следващите две години. Според най-лошия сценарий, евентуален "Brexit" може да навреди на ролята на британската лира като световна резервна валута, която беше едно от основанията за рейтинг "ААА". S&P обаче очаква правителството на Великобритания да постигне компромис с останалата част от ЕС по отношение на реформите. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg