EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Франс прес: BG енергетиката зависима от Русия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франс прес: BG енергетиката зависима от Русия

mail09:09 | 09.11.2009прегледи 640 коментарикоментари 0


Все още 90 % от природния газ и 60 % от петрола, който използва България идва от Русия. Още през 1999 г. най-голямата нефтопреработвателна компания на Балканите, базирана в пристанищния град Бургас, бе закупена от руския енергиен гигант „Лукойл”, коментира АФП.
Междувременно българската АЕЦ на брега на река Дунав, край град Козлодуй, се захранва с руско гориво. Руската компания „Атомстройекспорт” ще участва в изграждането на втората АЕЦ в Белене и изрази желание да закупи част от акциите, след като германската компания RWE се оттегли от проекта.
Наред с участието си в енергийния проект „Набуко”, България се включи и в „Южен поток”. „Когато става въпрос за енергетика, България не може без Русия”, коментира европейски дипломат в София пред агенцията.
Последните демократични правителства на България след рухването на комунистическия строй подчертаваха „прагматическите” си връзки с Москва, „лишени от обща идеология”, но 20 години след началото на прехода, енергийната политика изцяло формира отношенията между България и Русия, коментира АФП.
20 години след промените България не успя да разнообрази източниците на енергия, отбелязва и Франс прес.
Отбелязвайки участие на България в руско-италианския проект за газопровод "Южен поток" и петролопровода Бургас - Александруполис, статията припомня и искането на България през 1963 и 1973 година да стане руска република, което било
отхвърлено от Москва. Тези два искания съвпадат с периоди, през които София не е била в състояние да плаша външния си дълг, отбелязва Красен Станчев, изпълнителен директор на Института за пазарна икономика, цитиран от Франс прес. /
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4258