EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Форд и Мерцедес напускат руския пазар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Форд и Мерцедес напускат руския пазар

mail18:45 | 28.10.2022прегледи 902 коментарикоментари 0


"Форд" (Ford Motor Co) обяви, че прекратяава бизнеса си в Русия, съобщи Ройтерс. Американската корпорация е поредният автомобилопроизводител, който напуска страната след руската военна инвазия в Украйна. Германската компания "Мерцедес-Бенц" (Mercedes-Benz) обяви по-рано, че продава активите си в Русия на местен инвеститор.

"Форд" съобщи, че финализира сделка за продажбата на 49-процентовия си дял в съвместното дружество "Солерс Форд", базирано в Русия, за "незначителна" цена, която не уточни. По-рано тази година автомобилостроителната корпорация отписа активи в размер на 122 милиона долара, свързани с прекратяването на дейността й в Русия. Няма да бъдат предприемани допълнителни отписвания на активи във връзка с днешното съобщение, се казва в съобщение на корпорацията.

През 2021 г. компанията "Форд" е продала около 20 хиляди моторни превозни средства в Русия, по оценка на анализатори. През март тази година  автомобилостроителната корпорация обяви, че прекратява своите "операции" в Русия.

--------------

"Мерцедес-Бенц" продава дяловете си в руските филиали на местен инвеститор - руската компания "АВТОДОМ", съобщи търговското министерство на Русия.

Новият собственик на руските филиали на "Мерцедес-Бенц", компанията "АВТОДОМ", може да привлече други компании в качеството им на партньори, за да организира общото производство на автомобили в завода на "Мерцедес" в Йесипово. Той е открит през 2019 година и е разположен на около 50 километра от Москва, според същия източник.  "Мерцедес-Бенц" ще напусне руския пазар", потвърди в комюнике и германската група.

Сред "основните приоритети" на "Мерцедес-Бенц" при сключването на споразумението с "АВТОДОМ" е било запазването на работните места в руските филиали, уточни главният изпълнителен директор на руския филиал на германския автомобилостроител Наталия Королева, цитирана в комюникето. 

След руската офанзива в Украйна на 24 февруари и въвеждането на икономическите санкции редица големи западни компании и марки напуснаха Русия по етични причини или заради трудности да продължат дейността си, припомня АФП.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg