EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фондовите борси в Япония и Китай с потенциал за ръст

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фондовите борси в Япония и Китай с потенциал за ръст

mail12:40 | 04.01.2011прегледи 670 коментарикоментари 0


Фондовите борси в Япония и Китай имат потенциал за растеж, докато увеличението на стойността на американските акции тази година се очертава ограничено, прогнозират 69 борсови експерти, анкетирани от в. "Никей" и цитирани от финансовия сайт К2Капитал.
Индексът Никкей на Токийската фондова борса ще нарасне с 22 процента спрямо 30 декември 2010 година до 12 452 пункта. Според експертите индексът ще достигне максимална стойност през декември, когато интересът на инвеститорите покачва цените на акциите. Повишаването на котировките обаче ще бъде възможно само при слаба йена и възстановяване на американската икономика, отбелязва Таканори Шимидзу, президент на 21st Century Asset management Co.
Растежът на индекса Никкей миналата година беше ограничен заради покачването на стойността на японската валута, йената, която в определен момент достигна 80 йени за един долар.
Анемичното възстановяване на американската икономика принуди инвеститорите да продават долари и да купуват йени, а това намали приходите на японските износители.
Участниците на пазарите прогнозират, че и тази година курсът на йената ще нараства, а акциите на японските компании ще поскъпнат, особено в края на годината.
Експертите прогнозират долна граница на индекса Никкей от 9 535 пункта, като според мнозина това равнище ще бъде достигнато през февруари. Йената може да засили позициите си спрямо еврото на фона на европейската дългова криза, но през пролетта ще настъпи корекция, посочва Ютака Йошино, ръководител на Nikko Cordial Securities Inc.
В същото време малка част от анкетираните очакват курсът на акциите да се движи на "юг", което на жаргон означава понижение.
Композитният индекс на Шанхайската фондова борса ще отчете значително покачване през 2011 година на фона на продължаващото ускоряване на растежа на китайската икономика.
От друга страна на фона на признаците за прегряване на икономиката на Китай, някои участници на пазарите изпитват известни съмнения - доколкото темпът на инфлацията нараства, ценовите балони на пазара на недвижими имоти могат да се спукат и да предизвикат спад на цените на акциите. Ако Китай продължи успешно да се справя с нарастването на цените, динамиката на акциите ще се измени в противоположна посока.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg