EUR 1.9558
USD 1.7999
CHF 1.9913
GBP 2.2782
CNY 2.4937
you tube
mobile version

Фондове от 200 млн.лв. за Южна, Северна България, София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фондове от 200 млн.лв. за Южна, Северна България, София

mail06:55 | 15.09.2016прегледи 1502 коментарикоментари 0


Въз основа на решение от последните дни със средствата от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020, които ще бъдат насочени към т.нар. финансови инструменти ще бъдат създадени само 3 фонда – за градско развитие за София, за Северна България и Южна България. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при участието си в кампанията „Региони в растеж“ в Пловдив днес. Тя напомни, че доскоро се предвиждаше и създаването на отделен фонд за туризъм. 

Регионалният министър обясни, че във фондовете за градско развитие ще има две кредитни линии за проекти. Едните проекти ще бъдат за градско развитие, а другите – за туристически обекти.
Стартовият капитал на фонда за Южна България е 95 млн. лв. от ОПРР, като очакваме да активираме поне още толкова от банковия и финансовия сектор и така да създадем един фонд с около 200 млн. лв., с който да отпускаме дългосрочни нисколихвени кредити за инвестиции, свързани с градската среда, информира министърът. Отделно от този фонд, тъй като вече няма да има отделен туристически фонд, ще има нов фонд, който ще подкрепя културно-историческо наследство и развитието на туристически атракции. Имаме общо 100 млн. лв. стартов капитал от оперативната програма, като примерен вариант за разпределението им е по 40 млн. лв. за Северна и за Южна България и 20 млн. лв. за София, но предстои това да бъде уточнено и прецизирано. С тези средства ще може да бъде финансирана голяма част от 250-те паметника на културата с национално и световно значение, каквито имаме определени в страната, подчерта Павлова. За всеки един от тях ще се кандидатства за финансиране с бизнес план, като 50 % от необходимата инвестиция може да се  предостави безвъзмездно от програмата и 50% да е от регионалния фонд за развитие на туризма и туристическите атракции финансиране по ОПРР. Така че всъщност да увеличим ресурса, с който да подкрепяме развитието на културно историческото наследство и туристическите атракции, обърна внимание тя. 

Постигнахме съгласие за новия принцип на с Министерството на финансите и Фонда на фондовете, така че оттук нататък предстои да обявим процедура, да търсим фондов мениджър за всеки един от тези три фонда, който в последствие да предоставя финансиране за проектите, за които говорим и се надявам това да се случи в най-скоро време. Бенефициенти могат да бъдат общини, църкви или министерства, съобщи министърът.

Тя напомни, че през предишния програмен период чрез принципа на финансовите инструменти са финансирани частна медицинска клиника – лаборатория и частно училище по английски език. Добрата новина е, че проектите могат да бъдат изцяло частни, по инициатива на частния бизнес, могат да се реализират с подкрепа на общината или в партньорство с нея, отбеляза Павлова. Позволяваме широка гъвкавост по отношение на това какво да е партньорството и креативност на финансирането по отношение на проекта, допълни тя. Почти всяко нещо може да бъде проект за градска среда, обърна внимание министърът и обясни, че това може да бъде делфинариум, аквапарк, лунапарк или паметник на културата, към който да се добави туристическа атракция. Тя коментира, че всичко това може да бъде проект за подобряване и развитие на градската среда, проект, който би генерирал приходи напред във времето, но трябва безвъзмездно финансиране, за да е дългосрочно, нисколихвено и да може да се реализира в по-дълъг период от време.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg