EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фонд „Наука“: Как да задигнем милиони

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фонд „Наука“: Как да задигнем милиони

mail11:16 | 29.01.2013прегледи 736 коментарикоментари 0


Иглика Горанова, komentator.bg

Оперетни. Така министърът на образованието Сергей Игнатов нарече на 27 ноември скандалите около финансирането на проекти от фонд „Научни изследвания“. И напълно основателно. В оперетата „Как да задигнем милиони от науката“ се местят много пачки с пари от държавния бюджет в джобове на търговци на кашкавал, на съветници в президентството и на медийни творци. Участници са също така бивши и настоящи шефове на фонда, скрити рецензии, нелегитимни рецензенти, учени, които не могат да пишат проекти и други, които им помагат да печелят по нечестен начин. После част от героите си делят милионите, а младите български учени, които не играят в оперетата, бягат в чужбина, защото тук получават по 300-400 лв. заплата и никой не им дава повече.
Астрономите в Рожен периодично се оплакват, че са пред закриване заради недостиг на средства или обслужват министрества, за да припечелят найкой лев, а бизнесът не проявява интерес към български разработки - най-вероятно защото смята, че те са извън времето и пространството.
Така стоят нещата с българската наука и държавната подкрепа за нея. Затова и учените протестираха с гнили домати пред МОМН.

След три месеца е добре, че кабинетът смени главните герои в нея. Но това е недостатъчно. Трябва да се пренапише либретото като се вкара ред и прозрачност.
На първо време е достатъчно след като се констатират 60 нарушения от Инспектората на МС, правилата, по които се отпускат милионите за наука, да съответстват на европейските. Парите да бъдат върнати от фирмите, които неправомерно са “откраднали“ парите за наука, а виновните лица, които са рязали и раздавали баницата, да понесат наказателна отговорност.
Така ще се покаже някакво желание да се промени здравият български принцип „куче влачи, диря няма“. Един наистина удивителен принцип, който беше отбелязан и в сп. "Нейчър".
Управляващите дължат това усилие на публиката от данъкоплатци, най-малкото защото станахме свидетели на скандалите във фонда за това как се харчат парите ни.
Ето ги и фактите. Бившият шеф на фонда проф. Емил Хорозов направи публична проверката за това как се финансира българската наука в периода 2009-2010 г. и стана ясно, че безобразията са чудовищни. Той заяви на няколко пъти, че става дума за злоупотреби с десетки милиони, които вместо да отидат за подкрепа на науката, са подкрепили колективи, които са далеч от нея.
В разобличенията се включи и АДФИ, които също констатираха, че безобразията са големи и пратиха 30 случая на прокуратурата. Най-вероятно те ще потънат там, като се има предвид как приключват проверките на дознанието за злоупотреби с държавни средства... Но все пак има някакво действие.
Инспекторатът на МС също констатира 60 нарушения, от които бяха съобщени само пет.
Очевидно е, че отвореният финал на тази оперета трябва да се затвори с ясни правила, граждански контрол и прозрачни процедури. В противен случай нищо чудно да си останем със сменени участници в оперетата, но без наука.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 990