EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фонд Енергийна ефективност подпомага проекти за 10 млн. лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фонд Енергийна ефективност подпомага проекти за 10 млн. лв.

mail15:23 | 20.10.2009прегледи 1538 коментарикоментари 0


За деветте месеца на 2009 г. Фонд „Енергийна ефективност” (ФЕЕ) отчита 19 одобрени проекта на кандидатствали за кредитиране или гаранции на кредити общини, болници и частни фирми. Почти всички одобрени проекти осъществяват реконструкция на съществуващи сгради с цел постигане на енергийна ефективност, което обикновено включва подмяна на енергоизточник, на дограма или пък изолация на фасади и покриви, и др. Проектите са на обща стойност 9 351 000 лв., като предоставените от ФЕЕ кредити или гаранции по кредити възлизат на 6 147 000 лв. По одобрените проекти вече са подписани 12 договора за кредит и 2 договора за гаранции. По тези договори ФЕЕ ще предостави заемно финансиране от около 4 млн лв.
„И през 2009 г. най-популярните мерки за енергийна ефективност сред нашите партньори продължават да са енергоефективните реконструкции на общински сгради, училища, детски градини. Фондът всяка година разширява възможностите за подкрепа и гаранция на различни инициативи за енергийна ефективност и така изпълнява своята мисия, заложена от Глобалния Екологичен Фонд, да насърчава реализацията на подобна политика в публичния и частния сектор. ФЕЕ неведнъж е оценяван високо от Световна банка и национални институции като успешен ефективен инструмент. Тази година отново се доказа професионалното управление на Фонда с това, че дори в този труден кризисен период за икономиката, той не е допуснал и няма необслужени кредити или просрочия по такива.”, коментира Димитър Дуков, изпълнителен директор на фонда.
Фондът предоставя ниско лихвени кредити за проекти за повишаване на енергийната ефективност в размер от 30 000 лв. до 3 млн. лв., със срок на изплащане до 5 години, като не се взима такса за предсрочно погасяване. Фиксираната годишна лихва по тези кредити е между 6% и 9% за общини, болници и висши учебни заведения е между 7% и 10% за фирми и физически лица, без допълнителни такси и комисионни. Изискваното собствено участие на кредитополучателите е от 10% до 25% в зависимост от схемата на финансиране.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg