EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фискалният пакт: По-малкото зло

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фискалният пакт: По-малкото зло

mail16:20 | 02.02.2012прегледи 304 коментарикоментари 0


Договорът, за който се споразумяха държавите членки, трябва да бъде съобразен с пакта за икономическо управление (т. нар. "шесторка") и да бъде подкрепен с незабавни мерки, насочени към справяне с краткосрочните предизвикателства пред Еврозоната, заяви Европарламентът в резолюция гласувана днес. Депутатите изразиха и задоволство от факта, че много от предложенията, направени от техните представители в обсъжданията, са включени в новия договор. Документът, отразяващ приоритетите на парламента, бе приет с 443 гласа за, 124 против и 75 въздържали се. Той бе гласуван след дебат за резултатите на неформалния Европейски съвет с председателите на Съвета и на комисията Херман ван Ромпой и жозе Мануел Барозу, проведен вчера. По време на обсъждането, най-често споменаваните призиви, от всички части на политическия спектър, бяха за действия за възстановяване на растежа и намаляване на безработицата.

По-добър текст, но не най-добрият подход

В резолюцията се заявява, че одобреният от държавните глави текст, представлява значителен напредък спрямо по-ранните версии и че взема предвид настояването на депутатите за по-голям фокус върху растежа, паралелно с фискалните ограничения и за използването на системата от норми на ЕС навсякъде, където това е възможно. Резолюцията приветства и намаляването на риска за създаване на "Европа на две скорости" и увеличаването на ролята на парламента, спрямо по-ранните версии. Въпреки това резолюцията подчертава, че постигането на споразумение в рамките на законодателството на ЕС щеше да е по-добър подход.

Нужда от спешни действия

Резолюцията настоява икономическото възстановяване да включва и специфични мерки за насърчаване на солидарността, заетостта и растежа. Първата мярка трябва да бъде спешното създаване на фонд за обратно изкупуване, базиран на предложенията на икономическите съветници на правителство на Германия. Следващите мерки трябва да са въвеждането на проектни облигации, спешната подготовка за въвеждане на стабилизационни облигации и въвеждането на европейски данък върху финансовите трансакции.
Работна група от ЕП подготви през последните два месеца проекта, представен на държавните ръководители на Европейския съвет от 30 януари. Окончателно приетият текст на споразумението ще трябва премине през процедури за ратифициране в държавите членки, които са го подписали.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg