EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фирми:ТЕЦ "Бобов дол",ИЗ Загоре, Булгаргаз

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирми:ТЕЦ "Бобов дол",ИЗ Загоре, Булгаргаз

mail15:05 | 28.09.2022прегледи 657 коментарикоментари 0


ТЕЦ "Бобов дол" получи разрешително за изграждането на собствен фотоволтаичен парк, който ще се използва за производство на "зелен" водород - напълно безвредно за околната среда гориво за централата и така ще се избягват вредните емисии в атмосферата, каза изпълнителният директор на дружеството Любомир Спасов. Инвестицията във фотоволтаиците ще е за над 100 млн. лева. Работи се по диверсификацията на горивната база за централата, която сега използва въглища и биомаса (слама). Фотоволтаичният парк ще е на площ от около 1 400 декара, на бившия сгуроотвал на ТЕЦ-а край село Каменик. Избран е и доставчикът на необходимото оборудване - слънчеви панели, носещи конструкции и др., с който тези дни ще бъде сключен договор, а самите доставки ще започнат през ноември. Целият парк ще бъде завършен до 2025 година.

--------------

Инвеститор от Литва избра Индустриална зона "Загоре" - гр.Стара Загора, за да развива стартъп производство на специализирана технология в услуга на хранително-вкусовата промишленост. "Стелас БГ" ООД ще обработва богат асортимент от хранителни продукти със запазване на техните качества и свойства. Компанията ще закупува продукти от местни и регионални производители. В начален етап производството ще бъде само за износ. На територията на Индустриална зона "Загоре" свои инвестиционни проекти изпълняват 8 компании. Две от тях са на финала на своето строителство, а останалите са в етап на проектиране. Индустриалната зона обхваща 115 дка площ и е насочена предимно към развитието на малки и средни предприятия, тъй като парцелите са с големина между 5 и 15 дка. Заявените инвестиции надхвърлят 40 млн. лева, а работни места, които са разкрити или предстои да бъдат разкрити, са около 300.

--------------------

Държавният газов доставчик "Булгаргаз" е подписал допълнително споразумение с компанията "Газтрейд", изграждаща бъдещия терминал за регазификация на втечнен газ край гръцкия град Александруполис, с което увеличава резервирания си капацитет на съоръжението до 1 млрд. куб. м годишно в продължение на десет години от въвеждането в експлоатация, което се очаква да стане през 2024 г. Дружеството вече имаше договор за ползване на 500 млн. куб. м годишно от терминала, но реши да го увеличи като част от усилията си за диверсификация и замяна на руския природен газ, чиито доставки "Газпром" едностранно прекрати в края на април. Според стратегията на служебното правителство този резервиран капацитет ще послужи за основа за обявяването на търг за доставки в такива количества за десет години при условия, които да реферират към цените на общоприетите ликвидни газови хъбове в света.

------------------

Един от водещите инвеститори в зелена енергия в света иска да вложи 1,2 млрд. лева във вятърен парк със 74 генератора.Това става ясно от инвестиционното намерение на компанията "Добротич Уинд" АД, която е част от групата на международната компания "CWP Global" (CWP), реализирала едни от най-големите проекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в Югоизточна Европа. Компанията планира да изгради вятърен парк от общо 74 ветрогенератора - 50 в землищата на селата Добротич, Михалич, Искър, Калоян, Изворник и Есеница в Община Вълчи дол и 24 в землищата на селата Доброплодно, Ягнило, Средно село, Ветрино и Момчилово в Община Ветрино.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg