EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фирми:"Сиенит Холдинг" АД, Redis, "ПИМК Рейл Експрес"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирми:"Сиенит Холдинг" АД, Redis, "ПИМК Рейл Експрес"

mail14:10 | 15.01.2024прегледи 619 коментарикоментари 0


Нов модерен завод за производство на алуминиеви и автомобилни части и аксесоари, ще се вдига в с. Радиново. Изделията са с широко приложение в автомобилната индустрия. Това е поредната инвестиция в Индустриална зона "Марица", която е част от Тракия икономическа зона. Проектът ще се реализира върху застроена площ от близо 13 декара, е посочил в уведомлението си до РИОСВ - Пловдив възложителят на инвестицията "Сиенит Холдинг" АД.

Производствено-складовото хале ще е от стоманобетонова конструкция с височина до 20 метра. По план в завода ще се работи на едносменен 8-часов режим, а за начало ще се осигурят до 50 работни места. В производствения процес ще се влагат заготовки от висококачествени алуминиеви сплави.

Всяка партида ще пристига със свой сертификат за инспекция и декларация за съответствие, както и лабораторен анализ. Производственият процес ще е напълно автоматизиран, с модерно оборудване. което ще е последна дума на технологиите в бранша и ще осигурява гаранции и срещу отклонения от нормите. Имотът, в които ще се реализира инвестиционното предложение не попада в границите на защитени територии или защитени зони, както и в защитена зона за обекти на културното наследство.

------------------

Публичните компании от сектора на земеделието се насочват към консолидация. Най-активно в придобиванията е „Агрия Груп Холдинг“ АД, но и конкурентът му „БГ Агро“ АД обяви сделка. Дъщерно дружество на „БГ Агро“ – „БГ Агро Земеделска компания“ ЕООД, което е със седалище и адрес на управление в гр. Вълчи дол, придобива компанията „Нордленд“ ЕООД със седалище във Варна.

„БГ Агро Земеделска компания“ придобива всичките 100 дяла от капитала на „Нордленд“ при продажна цена от 100 лева, т.е. по 1 лев за всеки дял. „БГ Агро Земеделска компания“ ЕООД е регистрирано с 5 хил. лева капитал и широк предмет на дейност. „Нордленд“ осъществява вътрешна и външна търговия със селскостопанска продукция, агрохимически услуги и механизирани услуги за земеделието, както и произвежда земеделска продукция. Акциите на „БГ Агро“ поевтиняват с близо 14% в последната година. Пазарната капитализация на компанията възлиза на малко над 39,3 млн. лева.

----------------

Софтуерната компания Redis избра България за локация на новия си център за научноизследователска и развойна дейност. В него ще бъдат разкрити 75 работни места, като екипът ще се разраства и след това, става ясно от официалното съобщение.

В София ще бъде главният инженерен център на компанията извън Израел. Redis е разработчик на едноименната база данни с отворен код. Тя предоставя достъп до данни в реално време за нуждите на електронната търговия, гейминга, финансите и т.н.

Компанията е основана през 2011 г. Сред партньорите ѝ са Microsoft Azure, Google Cloud и AWS, а можем да я видим в действие в приложения като Twitter, Tinder, Netflix и Airbnb, както и в разработки на Adobe, Apple, FedEx, Visa и OpenAI.

Продуктът има над 1 млн. инсталации и повече от 6 млн. ежедневни стартирания в Docker среда от нейните хиляди клиенти по целия свят. Redis е т.нар кентавър - стартъп с пазарна капитализация от 1 млрд. долара и 100 млн. долара годишни повтарящи се приходи. Компанията с централа в Калифорния оперира в повече от 25 държави на 6 континента.

При избора на място за новия главен R&D център, България е била предпочетена пред други 5 държави. Начело на центъра ще е Иван Атанасов, който е ръководил развойния център на Uber в София и е бил инженерен мениджър в SAP.

-----------------

В края на 2023 година "ПИМК Рейл Експрес" се превърна в първата компания, получила официално лиценз за частен пътнически жп превозвач. До голяма степен към момента обаче няма налице нито условия, нито нормативна база частните жп превози да стартират. Монополът на БДЖ в сектора с транспортирането на пътници е към края си, макар и все още да не е напълно ясно кога точно ще дойде той.

Според "БДЖ Пътнически превози" ​към момента печелившите жп маршрути в цялата страна са не повече от 12, като 5% от линиите генерират до една трета от приходите, което превръща пазара на превоз на пътници в не особено апетитна за частните инвеститори територия.

Един от вариантите е държавата да дава в пакет на новите компании в сектора печеливша линия заедно с няколко по-малки, които по-трудно генерират печалба. Така нареченият "пакетен вариант" (който няколко страни от Източна Европа като Чехия и Румъния са приложили вече) би бил възможен единствено ако секторът бъде субсидиран за всички губещи линии.

Субсидиите (които към момента може да получава само БДЖ) са част от ангажиментите на страната ни, поети пред Европейската комисия чрез Националния план за възстановяване и устойчивост. Това трябва да се случи през следващата година с новия договор за обществената услуга за превоз на пътници, който ще е със срок до 2039 година.

Така на практика транспортното министерство до края на 2024-та ще трябва да пусне обществена поръчка за превоз на пътници, в която всяка компания с лиценз за такъв превоз по жп линии ще може да участва. Към момента у нас има 18 компании ​с лиценз за товарни жп превози и само една за пътнически превози, но в първите месеци на тази година се очаква поне още 2 компании официално да влязат в сегмента.

Промяната на модела, по който работят железниците, има още едно измерение. Към момента всички гари, депа и обекти, обслужващи пътнически превози, са под управлението на държавното дружество.

За да осъществяват дейността си, частните превозвачи ще трябва да получат възможност да вземат на концесия или под наем от транспортното министерство подобна критична за дейността инфраструктура, което може допълнително да забави влизането на частни превозвачи.

Източник: фирми


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg