EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фирми:Дънди, Еврохолд, Алтерко

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирми:Дънди, Еврохолд, Алтерко

mail11:05 | 08.03.2023прегледи 993 коментарикоментари 0


Канадската миннодобивна компания Dundee Precious Metals (DPM) отчете приходи за 2022 г. в размер на 433,5 млн. долара от българските си мини, като по-голямата част от приходите, 271,7 млн. долара, са генерирани от медно-златната мина в Челопеч, а останалите - от мина „Ада тепе“. Приходите от мината в Челопеч са със 7% по-ниски на годишна база поради по-малките обеми продадена мед и по-високи разходи за превоз, заяви DPM във финансовия си отчет за 2022 г. Приходите от медно-златната мина „Ада Тепе“ са намалели с 29% на годишна база, главно поради по-малките обеми продадено злато. През миналата година в Челопеч са произведени 179 135 тройунции злато.

-----------------

"Еврохолд България" АД отчита 77 на сто ръст на приходите през 2022 година до над 6,3 млрд. лв. и около 52 на сто увеличение на печалбата преди лихви, данъци и амортизации до почти 286 млн. лв., показва годишният консолидиран отчет на холдинга. Нетната печалба се повишава с 8,8 на сто за година до 68,3 млн. лв., съобщава компанията.   

Най-голям принос за резултатите има енергийният бизнес, който оперира под бранда "Електрохолд" и формира повече от половината от приходите. Това е първият годишен отчет, в който са консолидирани изцяло резултатите на дружествата, които "Еврохолд" придоби през 2021 г. от чешката "ЧЕЗ" (CEZ). 

Застрахователният бизнес на "Еврохолд", концентриран в "Евроинс Иншурънс Груп" АД (ЕИГ), продължава да расте. Брутният премиен приход на ЕИГ се увеличава с 24 на сто за година до приблизително 1,7 млрд. лв.   

Най-голямото дъщерно подразделение на ЕИГ - "Евроинс Румъния", приключва годината с 62,2 млн. лв. печалба преди данъци. "Евроинс Румъния" сключи нов презастрахователен договор с "ЕИГ Ре" EАД, част от ЕИГ, който покрива плащането на всички щети на румънския застраховател и осигурява трансфера на значителна част (87 на сто) от риска в неговия портфейл извън компанията, при европейски презастрахователи. През миналата година акционерите увеличиха капитала на румънското дружество със 100 млн. леи (20,3 млн. евро). За една година пазарният дял на застрахователя в сегмента "Гражданска отговорност" намалява с 15 на сто до около 28 на сто, измерено чрез броя на издадените от дружеството полици и регистрираните автомобили в страната. Очакванията са, че до края на настоящата година този дял ще бъде редуциран до 25 на сто и ще е съизмерим с този на двата преки конкурента на компанията в сегмента. 

В края на декември ЕИГ продаде застрахователните си операции в Беларус и Русия. Същевременно компанията запази непроменени участията си в другите държави в този регион - Грузия и Украйна. В Украйна двете местни подразделения на групата успяха да се адаптират в условията на война и продължават да развиват дейност.      

През юни 2022 г. "Еврохолд" продаде своя автомобилен и лизингов бизнес. Така резултатите им вече не се консолидират. В активите на "Еврохолд" остава относително по-малката спрямо останалите сегменти - финансово-инвестиционна дейност, концентрирана в компанията "Евро-Финанс" АД, която увеличава леко приходите си и също е на печалба, пише в съобщението.  

-------------------

Консолидираните приходи от дейността на "Алтерко" АД са нараснали през 2022 година с 54,6 на сто до 48,1 млн. евро, а приходите от продажба на стоки и продукция - с 58,2 на сто до 47,6 млн. евро, съобщава дружеството.

Печалбата преди лихви, данъци, и амортизация (EBITDA) е нараснала с 9,5 на сто до 10,9 млн. евро, а печалбата преди лихви и данъци (EBIT) с 10,3 на сто до 10,4 млн. евро. Нетната печалба за годината се повишава с 9,7 на сто до 8,9 млн. евро.

"След големия успех на нашите продукти и услуги, които пуснахме на пазара през изминалата 2022 финансова година, със сигурност няма да забавяме темпото и през 2023 г. През януари вече представихме пет нови продукта по време на най-голямото технологичното изложение - CES в Лас Вегас, а графикът ни остава натоварен. Само преди броени дни лансирахме и своето ново високотехнологично приложение за управление на домашна и офис автоматизация - Shelly Smart Control, което е плод на близо двугодишна задълбочена разработка. То ще замести настоящото ни приложение Shelly.Cloud, предлагайки много нови функции и ще отключи постоянни приходи от допълнителни услуги по-късно тази година", казва Димитър Димитров, изпълнителен директор на "Алтерко".

"През изминалата финансова година надхвърлихме прогнозата си за приходите с ръст във всички продуктови категории и на всички регионални пазари. Инвестициите ни в разширяването на регионалните ни екипи по продажби, увеличаването на капацитета за научноизследователска и развойна дейност, и развитието на професионалния пазар вече се отплащат. С оглед на големия обем на поръчките сме уверени за текущата фискална година. За цялата 2023 г. очакваме ръстът да бъде в съответствие с предходната година. Като държим разходите си под контрол в условията на многобройни икономически предизвикателства, очакваме инвестициите ни да продължат да увеличават добавената стойност, което да се забележи чрез подобрение на маржовете на EBITDA и EBIT", добави Волфганг Кирш, изпълнителен директор на "Алтерко" АД.

Дружеството ще оповести насоките си за текущата финансова 2023 година във връзка с публикуването на годишния отчет за 2022 г. на 28 април 2023 г.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159