EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Фирми:Аурубис, ВиК холдинг,„Алтерко“ АД

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирми:Аурубис, ВиК холдинг,„Алтерко“ АД

mail13:05 | 28.10.2021прегледи 839 коментарикоментари 0


Медодобивният завод „Аурубис България“, собственост на германския гигант „Аурубис“, за пръв път се изкачи до 4-ото място в годишната класация TOP 100 SEE на най-големите компании в Югоизточна Европа по общи приходи. Това се случи, след като през 2020 г. комбинатът регистрира оборот от 2.8 млрд. евро. Българската компания за производство на метали е единствената в сектора, изкачила се до топ 5 на класацията. В миналогодишното издание „Аурубис България“ бе на 11 място. В TOP 100 SEE влизат още 13 родни компании. Сред топ 5 български представители се нареждат още: „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД – 20-та позиция, с приходи за 2020 г. в размер на 1.5 млрд. евро. „Национална електрическа компания“ ЕАД – 29-та позиция и приходи за 2020 г. в размер на 1.3 млрд. евро „ЛУКОЙЛ България” ЕООД – 40-та позиция и приходи за 2020 г. в размер на 1.1 млрд. евро. „БиЕй Глас България“ ЕАД – 49-та позиция и приходи за 2020 г. в размер на 938.5 млн. евро. Компанията отчита ръст в оборота от 58%.

----------------

РPF Group, чешкият собственик на "Теленор", "ЦЕТИН България" и bTV, обяви, че продава дял от 30% в подразделението си за телекомуникационна инфраструктура CETIN Group на сингапурския държавeн инвестиционен фонд GIC. CETIN Group е доставчик на телекомуникационни решения "на едро" за различни клиенти в Централна и Източна Европа. Групата има компании на няколко пазара, сред които е и "ЦЕТИН България", която беше отделена от оператора "Теленор" през миналата година. В нея е мрежовата инфраструктура, обслужваща телекома. Идеята зад отделянето беше да се предлагат услуги и партньорства и на други играчи на пазара, включително и на конкурентите на оператора. Преди време "ЦЕТИН България" купи инфраструктурни компании в България, с които да подкрепи бизнеса си.

----------------

Българският ВиК холдинг е в напреднала фаза на създаване на ново дъщерно дружество - търговец на електрическа енергия. То ще купува електрическа енергия директно на енергийната борса на по-ниски цени и ще я предлага на 22-те дружества в холдинга, обяви Ивайло Ванков, заместник-председател на Управителния съвет на ВиК холдинга. По думите му до месец-два новият енергиен оператор ще бъде факт. Оказва се, че само 6 от 22-те държавни водни дружества имат активни договори за доставка на електрическа енергия - в Пазарджик, Благоевград, Стара Загора, Бургас, Смолян, Кюстендил. Останалите купуват тока от доставчик от последна инстанция, т.е. с най-високи цени.

--------------

„Алтерко“ АД записа промени в устава си, които дават възможност за увеличение на капитала чрез издаването на варанти и конвертируеми облигации, включително по решение на Съвета на директорите (ограничено до определен период и стойност). В устава също така ще е включена възможност СД да назначава консултативен съвет. Решението е взето на извънредно заседание на Общото събрание на акционерите на „Алтерко“, проведено на 15 октомври 2021 г. Приетите изменения и допълнения в устава подлежат на вписване в Търговския регистър. Приходите от продажби на „Алтерко“ на устройства и съпътстващи услуги за първите девет месеца на 2021 г. достигат 37,8 млн. лева, което представлява ръст от 54,5% спрямо същия период на 2020 г.

 Източник: медии, фирми


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 948