EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фирми:VW, H&M, Huawei

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирми:VW, H&M, Huawei

mail15:25 | 18.09.2023прегледи 2882 коментарикоментари 0


"Фолксваген" (VW) съкращава работни места в завода си за електромобили в Цвикау, източна Германия заради намаляло търсене, предаде ДПА.

Общо 269 работници на временен трудов договор ще се разделят с работните си места, след като 12-месечните им договори изтекат, съобщават от компанията. Подробностите предстои да бъдат уточнени със синдикатите.

"Фолксваген" обосновава решението си със "сегашните пазарни условия". Високата инфлация и намаляващите отстъпки са сред основните причини за спада на търсенето на електромобили, които са по-скъпи от колите с двигатели с вътрешно горене.

В завода в Цвикау се сглобяват електромобили както на "Фолксваген", така и на неговите подразделения - "Ауди" (Audi) и "Купра" (Cupra). В него работят общо 10 700 души, от които 2200 са на временни трудови договори и могат да загубят работата си.

"Фолксваген" е убеден в бъдещето на електрическата мобилност" и няма да променя плановете си, заяви говорител на компанията. От завода в Цвикау излизат основните електромобили на автогиганта - ID.3, ID.4 и ID.5, както и "Кю4 и-трон" (Q4 e-tron) и "Кю4 спортбек" (Q4 e-tron) на "Ауди" и "Борн" (Born) на "Купра".

Заводът спря производството на коли с двигатели с вътрешно горене през 2020 г.

---------------------------------

Шведската компания за бърза мода "Ейч енд Ем" (H&M) съобщи, че продажбите й за периода юни-август са под очакванията, тъй като цената на живота продължава да расте и да възпира потребителите от допълнителни разходи, предаде Ройтерс.

Продажбите в местна валута на годишна база за трите месеца остават без съществена промяна при очакван ръст от 5 на сто, според анкета на Ройтерс. Продажбите възлизат на 60,9 милиарда шведски крони (5,45 милиарда долара) при очаквани 63,5 милиарда крони. През всички предходни тримесечия "Ейч енд Ем" регистрираше ръст на продажбите си.

"Работим за постигането на целта от 10 на сто оперативен марж през 2024 г. и сме на прав път. Рентабилността и нивата на запасите ни бяха приоритет през това тримесечие", обяви компанията в специално изявление.

Макар и акциите на компанията да са се покачили с 53 на сто от началото на годината благодарение на ръст на продажбите през първото полугодие и съкращенията на разходите, "Ейч енд Ем" страда от все по-силната конкуренция на "Индитекс" (Inditex) и китайската верига за бърза мода "Шейн" (Shein).

"Индитекс" обяви скок на печалбата си за първото полугодие с 40 на сто, въпреки че забави темпа на повишаването на цените.

-------------------------

Китайският технологичен гигант "Хуавей текнолъджис" (Huawei Technologies) е подписал днес световно патентно споразумение за крос лицензиране със "Сяоми" (Xiaomi), предаде Ройтерс, позовавайки се на прессъобщение. 

Сделката обхваща редица комуникационни технологии, включително за 5G, и бележи разрешаването на спор за патентно лицензиране между двете компании, посочи "Хуавей". 

Китайски медии съобщиха през март, че "Хуавей" съди "Сяоми" за предполагаемо нарушаване на четири регистрирани патента, свързани основно с безжична комуникационна технология, смартфон фотография и технология за заключване на екрани. 
  
"Хуавей" има патентни лицензионни споразумения и с други големи играчи от сектора като "Оппо" (Oppo) и южнокорейската "Самсунг" (Samsung). Миналия месец компанията поднови подобно споразумение с "Ериксон" (Ericsson).


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1038