EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Фирми:TRANSPRESS, „АмонРа Енерджи“ АД

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирми:TRANSPRESS, „АмонРа Енерджи“ АД

mail18:20 | 06.12.2022прегледи 670 коментарикоментари 0


С инвестиция от 16 млн. лева водещата българска транспортно-логистична компания и лидер в превоза на палетни пратки у нас – TRANSPRESS, откри новия си логистичен център в Индустриален парк София – Божурище. Базата е разположена на общо 40 дка площ и ще оперира като най-голямата крос-докинг платформа за палетни пратки у нас. Тя е 13-ата за компанията в България и вече е част от мрежата от 430 точки на международния логистичен лидер DACHSER. В нея поетапно ще бъдат разкрити 100 допълнителни работни места.

Центърът разполага с 60 рампи за едновременно товарене и разтоварване на 60 камиона, складове, зона за разпределение на пратки и офисна част. Капацитетът е до 12 000 тона или 15 000 палета обработени товари за денонощие и над 4 млн. палети за година при 24/7 режим на работа по стандартите на глобална компания. Паркинг зоната може да поеме до 100 камиона и 300 автомобила.

Едно от иновативните решения в новия логистичен център, чрез което значително се повишава ефективността на складовите и крос-докинг операции, е първата у нас и на Балканите система, работеща на принципа на “поточна линия за палетни пратки”. Големите товари се движат на 40 автономни колички по специално изградена релсова инфраструктура с дължина от 200 м и формата на елипса в склада. Композицията поддържа постоянна дистанция и скорост от 26 м/ мин., като може да оперира до 12 часа в денонощието с ниски нива на шум, оптимална енергийна консумация и специални сензорни системи за сигурност. Така едновременно се повишава ефективността на работа, намаляват се щетите, подобрява се качеството и не на последно място се осигурява безопасността за работещите в склада.

Новият логистичен център на TRANSPRESS ще разполага и със собствена фотоволтаична система и зарядни станции за електрически транспортни автомобили, с които поетапно се разширява автопарка. “Зелените” решения са внедрени и в широк спектър от енергоспестяващи системи, които подобряват ефективността на сградата. Складът е оборудван с последно поколение високоефективни  подемни машини.

Операциите в базата ще бъдат изцяло интегрирана в дигиталната платформа на компанията, като ще могат да бъдат мониторирани онлайн в реално време и анализирани. Това е възможно благодарение на внедрените и постоянно развиващи се ИТ решения и системи на TRANSPRESS, които използват и Big Data и AI иновации.

Новият логистичен център е реализиран със собствени средства и финансиране от ОББ, част от KBC Group. Строителството е изпълнено от най-голямата строителна група в България – “Главболгарстрой” за по-малко от 18 месеца.

...........................

Компанията за доставка, монтаж и сервиз на фотоволтаични системи „АмонРа Енерджи“ АД набра над 3 116 000 лв. чрез първично публично предлагане (IPO) на пазара за малки и средни предприятия BEAM на Българска фондова борса. Така дружеството стана първата компания от фотоволтаичния сектор, листната на БФБ тази година.

„АмонРа Енерджи“ АД ще използва набраните на борсата средства за по-бързо развитие и по-голям пазарен дял на Балканския полуостров. Дружеството ще инвестира част от тези средства в нови бази за фотоволтаични панели, инвертори и покривни конструкции. Едната база ще бъде около 3 000 кв.м. в района на Стара Загора (това ще бъде вторият логистичен център у нас). Тя ще покрива доставките в Източна България. Изграждането й се планира за началото-средата на 2023 г. Другата база ще е в Букурещ (края на 2023 г.). След година и половина-две предстои изграждането на още една база в Клуж, Румъния. В момента фирмата премества основния си склад от София в Драгоман, където вече е избрана база от около 2200 кв.м.

Компанията има продажби в Северна Македония, Сърбия и Гърция. По-голямо разрастване там планира през 2023 г. заради очакваните законови промени и грантови мерки за соларни системи. В момента румънският пазар заема малко под 10% от продажбите на „АмонРа Енерджи“, а с около 3-процентов дял са продажбите в Северна Македония и Гърция. „Пазарът в Румъния е от 4 до 6 пъти по-голям от този в България и трудно може да бъде покрит само с един логистичен център за соларни системи“, обяснява д-р инж. Белелиев. Според предприемача в Гърция конкуренцията е по-голяма отколкото в Румъния, но „АмонРа Енерджи“ може да предложи на гръцкия соларен пазар по-добра ценова оферта.

Фокусът на „АмонРа Енерджи“ са малките и средни покривни соларни системи – за къщи, вили, малки и средни предприятия. Очакванията са именно в този сегмент търсенето да е най-голямо. „В момента ние сме единствените в България с подобен бизнес фокус. Възможно е да останем единствените. Големите фирми не се интересуват от изграждане на малки и средни соларни централи. Малките едва ли бързо ще пораснат драстично“.  

От 1 януари до 30 септември 2022 г. „АмонРа Енерджи“ АД реализира нетна печалба в размер на 6,6 милиона лева. Продажбите на индивидуална база са достигнали близо 39 милиона лева.  Очакванията са,  заедно с дъщерното дружество „ЦЕРБ Солар“ ЕООД, до края на годината оборотът да надхвърли 50 млн. лв., а печалбата да бъде малко под 10 млн. лв.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg