EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фирми:Smart Organic, "Монбат" АД„ Ритейл парк Хасково“

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирми:Smart Organic, "Монбат" АД„ Ритейл парк Хасково“

mail17:15 | 27.04.2022прегледи 1046 коментарикоментари 0


Българският производител и дистрибутор на био продукти Smart Organic ще инвестира 5 млн. лв. в изграждането на нов завод за био храни в Божурище, в покрайнините на София. Инвестицията ще създаде 15 нови работни места в компанията. Миналата година Smart Organic обяви плановете си за откриване на производствена площ от 12 000 кв.м в Индустриална зона Божурище. Началото на строителните работи е предвидено за юли 2022 г. В момента компанията произвежда по-голямата част от продуктите си в собствена фабрика в София, която се простира на повече от 6000 кв.м. Консолидираните му приходи от продажби са се увеличили с 10% на годишна база през първото тримесечие на 2022 г. до 11,85 милиона лева, въпреки че тежките пазарни условия доведоха до ръст под очакванията.

-----------Източник: SeeNews

Мениджърите на текстилната фирма "Мак" АД - Габрово предлагат да се разпредели дивидент от нетната печалба на дружеството за миналата година. Това става ясно от поканата за свикване на редовно общо събрание на акционерите на 26 май 2022 г. Общият размер на подлежащата на разпределение печалба възлиза на 4 843 501.04 лева. Проектът за решение предвижда за дивидент да бъде заделена сума в размер на 1 000 000 лева. Това означава, че всеки акционер ще получи по 2.47083 лева за една своя акция. Последният паричен дивидент, който габровската фирма изплати на акционерите си, беше от нетната печалба за 2017 година. Тогава беше разпределена общата сума от 2 801 057.18 лева, а всеки притежател на такива акции получи по 6.921 лева за един брой.

-------------

Общото събрание на акционерите на "Монбат" АД е одобрило предприетите действия за продажбата на инвестицията в капитала на дъщерното дружество Monbat Immobilien GmbH, респективно активите, заведени в баланса му, представляващи терен и сгради в Шварценау, Австрия, според предоставените оферти. От момента на придобиването по същество инвестицията е третирана като актив за потенциална продажба, като мениджмънтът на компанията е правил непрекъснати опити за намирането на купувач. В баланса на Monbat Immobilien GmbH са включени активи, представляващи недвижими имоти - терени, сгради и съоръжения, които нямат производствено предназначение. Дружеството няма други активи, няма и задължения, освен към компанията майка. Придобиването на австрийското дружество е осъществено срещу насрещната продажба на инвестиция на "Монбат" в „Окта лайт“ АД.

--------------

Българската компания за производство на отоплителни продукти „Марели Системс“ разширява присъствието си в България с нов завод край Симитли. Инвестиция е за малко над 5 млн. лв. и създава 115 нови работни места. Новата база е с площ от около 3000 кв. м. С нея компанията ще разшири производствената си гама и ще навлезе на нов пазарен сегмент – производството на термопомпи въздух – вода и на конвектори както за отопление, така и за охлаждане. Успоредно с това ще бъде увеличен и капацитетът за производство на камини на пелети. „Марели Системас“ бе и сред спечелилите търга на Столична община за предоставяне на камини на пелети в районите с по-лошо качество на въздуха в София.

-------------

В Хасково започва изграждането на търговски комплекс „Ритейл парк Хасково“, ситуиран в централната част на града. Инвеститор на проекта е „Тринити кепитъл“ АД. Търговският парк от ново поколение, който се очаква да отвори врати до началото на 2023 година, ще покрива население от над 110 хиляди души. Заедно със съседните търговски обекти, които предстои да бъдат изградени през настоящата и следващата година, ритейл паркът формира обособена търговска зона с търговска площ от над 14 500 кв. м и 450 паркоместа. Самостоятелно общата му отдаваема площ възлиза на около 6500 кв. м. Инвестицията в „Ритейл парк Хасково“ ще надхвърли пет милиона евро, а за цялата търговска зона ще бъде над 15 милиона евро. Очаква се да бъдат разкрити над 150 работни места.

Източник: SeeNews.bg, Банкерь,economoc.bg, БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg