EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фирми: "ТЕЦ Марица изток 2” ,"Булсатком", ЕРП Север

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирми: "ТЕЦ Марица изток 2” ,"Булсатком", ЕРП Север

mail07:05 | 17.12.2020прегледи 1021 коментарикоментари 0


"ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД е на загуба в края на септември 2020 г., която е в размер на 190.96 млн лева при 179.04 млн. година по-рано. Една от основните причини за реализираните загуби за периода 2014-2019 г. от фирмата са разходите за закупуване на квоти за емисии на парникови газове. От 2013 г. тези суми представляват все по-значимо перо в променливите разходи на централите, работещи с изкопаеми горива. Разходите през деветмесечието на тази година само за въглеродни емисии възлизат на 184.77 млн. лева. Има плащания за фонд „Сигурност на ЕЕС“ от 16.39 млн. и цена за достъп до електропреносната мрежа, която е в размер на 5.15 млн. лева. Общият размер само на тези разходи е 206.32 млн. лева.

----------------

Най-големият тв доставчик - "Булсатком", скоро може да има нов собственик. Чуждите фондове тази седмица събраха оферти за оператора и със сигурност предложение е внесъл доскорошният най-голям акционер в БТК Спас Русев, но има шанс да има и втора оферта. Успоредно с продажбата обаче основателят на "Булсатком" Пламен Генчев също е упражнил опцията си да изкупи обратно компанията. Сделката е важна за около 650 хил. клиенти на тв оператора. Тя е и сравнително голяма за българските размери - оценката на компанията е от порядъка на 120 млн. евро. И в двата варианта бъдещият собственик изглежда местен. При варианта Русев може да се предполага следваща сделка, логично с някой от трите големи телекома. А при Генчев стои рискът местната финансираща банка (най-вероятно ПИБ) да вземе контрола в бъдещ момент по подобие на "Нет 1".

--------------------

ЕРП Север приключи проекти за поставяне на птицезащитни устройства и обезопасяване на четири въздушни електропроводни линии (ВЕЛ) в Добричко – ВЕЛ Александрия, ВЕЛ Българево, ВЕЛ Киселово и ВЕЛ Запад 1 в района на промишлената зона на град Добрич. Проектите са осъществени при максимално кратко време за прекъсване на електрозахранването и минимален брой засегнати клиенти чрез координиране работата на екипите на дружеството от няколко мрежови района. Общата сума, която ЕРП Север инвестира в монтажа на птицезащитни устройства и дистанционери в областта през 2020 г,. възлиза на 400 000 лева.

Поставянето на птицезащитни устройства по последните реализирани проекти стартира след есенната миграция, за да не бъдат обезпокоявани птиците по време на техния престой в страната. Допълнително работата на екипите беше съобразена с прибирането на реколтата от зърнопроизводителите в района. Дейностите по поставянето на птицезащитни устройства по четирите въздушни електропроводни линии бяха съчетани с монтиране на дистанционери, подмяна на изолатори и извършване на просеки на обща стойност 80 000 лева. Рехабилитацията е част от подготовката на съоръженията по мрежата на ЕРП Север за работа в зимни условия. Едновременно с това се гарантира намаляване на случаите на попаднали под напрежение птици, а оттам и минимизиране на нежеланите изключвания и аварии, което от своя страна ще осигури необходимото качество на доставяната електроенергия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg