EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фирми: Петрол АД, Овергаз, Метрополитен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирми: Петрол АД, Овергаз, Метрополитен

mail15:36 | 06.07.2016прегледи 2053 коментарикоментари 0


Сашо Дончев е взел контрола над най-голямата частна газоразпределителна мрежа в България. До пролетта на 2016 година "Овергаз инк", в което равни дялове имаха руската "Газпром" и българският инвеститор, държеше 99.6% от акциите на "Овергаз мрежи", която е собственик на цялата газоразпределителна система. След увеличение на капитала с близо 200 млн. лв. контролът над дружеството се премества към Дончев. Освен с нов основен собственик и паричен ресурс от него "Овергаз мрежи" взима и заем от 160 млн. лв. от Уникредит Булбанк, като с малка част от средствата се рефинансират стари заеми към ДСК, а остатъкът ще е за дългове към доскорошния мажоритарен собственик "Овергаз инк". На общо събрание на "Овергаз мрежи" в началото на април 2016 г. е взето решение да бъдат освободени двама от членовете на съвета на директорите – Иван Чолаков и Емилия Георгиева, и се избира нов състав, в който влизат директно Сашо Дончев, Михаил Захманов, който е назначен за изпълнителен директор, и Георги Дончев.

**********

Новите влакове, които ще се движат по третия лъч на метрото, ще са от ново поколение. Мотрисите ще имат техническата възможност да се движат напълно автоматично без машинисти, обясни изпълнителният директор на „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев. Към момента метровлакчетата у нас са с второ ниво на автоматизация, което позволява машинистът да пуска и да спира влакчето. Новите мотриси, които ще се въведат в експлоатация през 2019 г., ще са с трето ниво. При него водачът е с по-ограничени функции и може да се намесва в екстремни ситуации. То позволява обаче и добавянето на софтуер, с който движението на влакчетата ще стане напълно автоматично, без машинист. С третия метролъч ще се изгради и нова комуникационна система, която да координира подземните железници. Тя ще представлява вид джипиес, който отчита къде се намира влакчето с до 1 метър точност и изпраща радиосигнал към централната система.

**********

Търговецът и дистрибутор на горива Петрол АД е на печалба за пръв път от 2010 г. Нетната печалба от 102,9 млн. лв. през 2015 г. се дължи основно на еднократни ефекти, идва на фона на индивидуалната загуба от 71,1 млн. лв. и на спада на нетните приходи от продажби на горива с 35,2%. След новините акциите на компанията поскъпнаха с 20%. Петрол АД излиза на консолидирана печалба в размер на 102,9 млн. лв. след загубата от 174,5 млн. лв. през 2014 г. Компанията не е била на печалба от 2010 г. насам, когато на консолидирана основа спечели 2,1 млн. лв. след данъчно облагане. През 2011 г. имаше загуба за 44,7 млн. лв., през 2012 г. – за 43,9 млн. лв., а през 2013 г. – за 28,1 млн. лв.

Източник: Капитал, Profit.bg, Investor.bg

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg