EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фирми: Корадо, Теленор, ББР

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирми: Корадо, Теленор, ББР

mail11:12 | 01.08.2018прегледи 890 коментарикоментари 0


Увеличение на печалбата с 20% за първото полугодие на текущата година отчита чешката компания КОРАДО Груп, след като бяха обявени финансовите резултати на дъщерното българско дружество на компанията, производител на стоманени панелни радиатори КОРАДО-България. Ръстът на печалбата е постигнат въпреки нарастването на цените на стоманата и очаквания спад в продажбите на единица продукция (първото полугодие е по-слабият период в това отношение) и с връщането към нормалния бизнес цикъл. Възможността за разпределяне на 6-месечен междинен дивидент бе включена в устава на компанията на Общо събрание на акционерите, проведено на 23 май т.г. Само след няколко месеца, на 19 септември 2018 г., на извънредно Общо събрание предстои акционерите да одобрят изплащането на дивиденти два пъти годишно. Надзорният съвет на КОРАДО-България реши на свое заседание, проведено на 26 юли, около 40% от нетната печалба на дружеството в размер на 1 316 861 лв., да се разпредели като дивидент. Това ще представлява 0,10 лв. на акция. Финансовите отчети за първата половина на годината са одобрени от одиторите (PwC), въпреки че това не се изисква по закон.

-----------------------

Европейската комисия одобри придобиването на бизнеса на Теlеnоr в България, Унгария, Черна гора и Сърбия от РРF Grоuр NV, собственост на най-богатия човек в Чехия и Източна Европа - Петр Келнер. Разрешението е дадено без условия. Стойността на сделката е €2,8 милиарда. Тя бе обявена в края на март 2018 г. и освен мобилните оператори включва и доставчика на технологични услуги Теlеnоr Соmmоn Ореrаtіоn. Компаниите имат общо над 9 млн. клиенти и около 3500 служители. Цената на придобиването се равнява на 6.4 пъти печалбата на бизнесите на Теlеnоr Централна и Източна Европа за 2017 г. Продажбата ще донесе на норвежката компания печалба от над 316 млн. евро. Купувачът РРF Grоuр е контролиран от чешкия милиардер Петр Келнер. Келнер поиска да купи и друга голяма българска компания - собственика на Нова телевизия "Нова броудкастинг груп", но КЗК забрани сделката. Той притежава богатство от около 16 млрд. долара, а групата му РРF управлява активи за над 35 млрд. евро в разнообразни сектори.

--------------------

"Българската банка за развитие" АД (ББР) и "Търговска банка Д" АД ("Д Банк") сключиха първия договор за он-лендинг финансиране в рамките на Плана за инвестиции за Европа. Според споразумението ББР ще предостави на "Д Банк" 15 млн. евро за финансиране на българския бизнес, като поема и до 100% гаранционен ангажимент към банката-партньор. Програмата е насочена към микро-, малки, средни и междинни предприятия с персонал до 3 000 души, a поне 70% от финансирането ще бъде насочено към МСП сектора. Компаниите могат да кандидатстват за инвестиционно, проектно и свързаното с тях оборотно финансиране от 3 до 24 млн. лв., като няма да се допуска рефинансиране на вече действащи кредити. Предвидена е и възможност за отпускане на кредитиране по инициативата на Европейската инвестиционна банка "Младежка заетост" при облекчени условия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1014