EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фирми: ЕВН, Холдинг "Стара планина"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирми: ЕВН, Холдинг "Стара планина"

mail09:05 | 23.07.2021прегледи 859 коментарикоментари 0


1,9 млрд. лева е инвестирало ЕВН България за последните 15 години – сочи годишният отчет на фирмата. Към днешния ден са монтирани 1 млн. и 100 хил. модерни дистанционни електромери, а изградената нова мрежа е с дължина 22 650 км. През последната година инвестициите за Пловдивска област са за 26 млн. и 100 хил. лева, като са изградени над 110 км нови електропроводи и кабелни линии. Дружеството е инвестирало около 4,4 млн. лева в нова механизация и техника, като са закупени 60 нови автомобила. ЕВН Топлофикация обслужва над 30 000 домакинства в Пловдив на парно отопление, като услугата се доставя по 185 км топлопреносна мрежа. През това лято ще бъдат присъединени нови 30 обекта – заявяват от дружеството. От миналата година функционират 3 обществени зарядни станции на ЕВН в Пловдив, като всяка електроколонка е с мощност 44 киловата, за едновременно зареждане на 2 електромобила.

-------------------------------------

Логистичният гигант DHL обмисля да започне да използва българските безпилотни самолети Dronamics за някои трансгранични и междуградски полети с цел преодоляване на затрудненията при веригите на доставки. Преговорите между DHL и българския стартъп вече текат, предава Reuters. Към момента международният куриер използва подобни машини за пренасяне на документи, колети и фармацевтични продукти на ограничени разстояния в Германия, Танзания и Китай. Безпилотните самолети на Dronamics са проектирани да носят товар до 350 кг и имат максимален обхват от 2500 км. Първият сериен безпилотен самолет на стартъпа ще бъде готов през октомври, посочва пред Reuters изпълнителният директор Свилен Рангелов. Новината за DHL идва месец, след като водещият немски спедитор Hellmann заяви пред Reuters, че ще започне да използва безпилотните самолети с по-голям обсег, разработени от Dronamics, от следващата година с цел да ускори доставките на жизненоважни стоки в Европа. DHL първоначално обмисля да използва българските дронове в Европа и Азия и вярва, че „сега е правилното време за подобно решение“. Все пак компанията не посочва времева рамка за старт на сътрудничеството с Dronamics.

---------------------

Холдингът "Стара планина холд" и машиностроителните предприятия в портфейла му отчитат значително увеличение на продажбите през първата половина на годината. Въпреки че двуцифреният ръст сега е на база по-слабите резултати през същия период на 2020 г. заради пандемията, компаниите успяват да надвишат и предкризисните си приходи от 2019 г. Консолидираните продажби на "Стара планина холд" нарастват с над 29% за първите шест месеца, като към края на юли от холдинга предвиждат ръстът да се ускори до 33.4% на годишна база. Най-силно увеличение отчита най-голямото предприятие в групата - казанлъшкото "М+С хидравлик", чиито продажби се повишават с една трета спрямо първата половина на 2020 г. Брутната печалба на компанията за периода е 10.3 млн. лв. До края на юли се очаква приходите да достигнат 85.2 млн. лв. Двуцифрен ръст, макар и по-малък, отбелязва и другият производител на хидравлични продукти - "Хидравлични елементи и системи" (ХЕС) - Ямбол. Към края на март приходите на компанията нараснаха само с 1% и дори този резултат беше над очакванията. От ХЕС обаче тогава коментираха, че има ясни индикации, че индустрията в света преодолява шока от кризата. Ускорените продажби сега подкрепят тези сигнали. Прогнозата на компанията до края на юли е ръстът на приходите да достигне 26.2%.

Източник: БНР, Капитал


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg