EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фирми: Бош, Епъл, Алфабет, Форд

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирми: Бош, Епъл, Алфабет, Форд

mail17:35 | 07.02.2023прегледи 800 коментарикоментари 0


Група "Бош" е генерирала общи продажби от 88,4 милиарда евро през миналата година, съобщава компанията по предварителни данни. Оборотът е нараснал с около 12 на сто спрямо предходната година или с около 10 на сто след корекция на ефекта от курсовите разлики. EBIT (печалбата преди лихви и данъци) от дейността достигна 3,7 милиарда евро. 

Наскоро "Бош" обяви, че през следващите десет години ще инвестира около 950 милиона евро в инженерен и производствен център в Суджоу, Китай. Същевременно "Бош" съдейства за повишаване на статута на Европа като високотехнологична локация: "Изключителен пример е разширяването на заводите ни за чипове в Дрезден и Ройтлинген", каза Хартунг. "До 2026 планираме да инвестираме още 3 милиарда евро в бизнеса с полупроводници – това е приносът ни за преодоляване на недостига на чипове в сектора на мобилността". "Бош" ще се фокусира и върху разширяването на бизнеса си в световен мащаб - в Египет, Индия, Мексико, САЩ и Виетнам. 

-------------------------

"Епъл" (Apple) прогнозира спад на приходите си за второ поредно тримесечие, но същевременно посочи, че тенденцията ще се обърне, тъй като проблемите с производството на "Айфон" (iPhone) в Китай вече отминават с отмяната на антиковид ограниченията, предаде Ройтерс.

Макар и да заложи на оптимизма, главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук заяви, че несигурната икономическа среда ще се отрази на някои категории като дигитална реклама и игри. За последното тримесечие на 2022 г. печалбата на "Епъл" не отговори на очакванията на Уолстрийт за пръв път от 2016 г. под натиска на спадналите продажби на "Айфон".

Продажбите спадат общо с 5 на сто до 117,2 милиарда долара и са надолу във всички региони на света. Спад има във всяка категория продукти, освен в сектора на услугите и на "Айпад" (iPads). Печалбата на акция възлиза на 1,88 долара.

--------------------

Компанията майка на "Гугъл" (Google) - "Алфабет" (Alphabet), съобщи, че печалбата й за последното тримесечие на 2022 г. пада, но за сметка на това приходите и растат, съобщават Асошиейтед прес и ДПА.

За периода октомври - декември печалбата на компанията възлиза на 13,62 милиарда долара, или по 1,05 долара на акция, спрямо 20,64 милиарда долара, или 1,53 долара на акция, за същия период на 2021 г. Анализатори очакваха печалба от 1,18 долара на акция. Приходите за периода се увеличават с 1 на сто до 76,05 милиарда долара спрямо 75,33 милиарда долара година по-рано.

Макар и общите приходи да се увеличават, приходите от реклама спадат с около 4 на сто, а само приходите в "ЮТюб" се сриват с 8 на сто на годишна база.

-------------------------

Американският автомобилостроител "Форд" (Ford) е регистрирал неочаквано труден завършек на 2022 г. с коригирана печалба преди лихви и данъци от 2,6 милиарда долара, което е под очакванията, предаде ДПА.

Продажбите на автомобилната компания са нараснали със 17 на сто до 44 милиарда долара, надвишавайки прогнозите и чиста печалба от 1,3 милиарда долара през последното тримесечие на 2022 г. Това обяви "Форд" вчера след затварянето на американския борсов пазар.

Анализатори очакваха печалбата на компанията да е малко под 3,5 милиарда долара. Акциите на автомобилостроителя са се понижили със 7 на сто в търговията след работно време.

"Трябваше да се справим доста по-добре миналата година", каза президентът и главен изпълнителен директор на "Форд" Джим Феърли. "Имаме пропусната печалба от 2 милиарда долара, които бяха под контрола ни и ще коригираме това с подобрено изпълнение и представяне".

Автомобилостроителят е отчел чиста загуба от 2 милиарда долара за цялата година спрямо чиста печалба от 17,9 милиарда долара предходната година.

"Форд" обвини за загубата "специални" събития като обезценяването на дела му в закъсалия производител на електрически автомобили "Ривиън" (Rivian) и отказа от проекта с "Фолксваген груп" (Volkswagen Group) за роботизиран автомобил "Арго Ей1" (Argo A1), стартирал през 2019 г. "Форд" е увеличил годишните си приходи с 16 на сто до 158,1 милиарда долара.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg