EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фирми: ББР, Била,ЧБТР, Виваком

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирми: ББР, Била,ЧБТР, Виваком

mail09:15 | 02.03.2021прегледи 1311 коментарикоментари 0


Българската банка за развитие (ББР) внесе предложение пред Министерството на икономиката за удължаване на програмата за безлихвено кредитиране на физически лица, които временно не могат да полагат труд поради пандемията от COVID-19. Промените са в контекста на усложнената епидемична обстановка и имат за цел осигуряване на допълнителен финансов ресурс, с който да се отговори на продължаващото активно търсене на безлихвени заеми по програмата.

Поради достигане на гаранционните лимити, част от търговските банки-партньори по програмата спират временно да приемат заявления на кандидатите. Продължават да приемат нови заявления в клоновете на Инвестбанк и Търговска банка Д.

Програмата е насочена към подкрепа на лица на трудов договор и самоосигуряващи се лица, земеделски производители и сезонни работници, които са преустановили дейността си. След направените междинни промени ББР гарантира заеми до 6 900 лв. и предоставя възможност за кредитиране на граждани, които са били в неплатен отпуск поради пандемията, а в настоящия период на наложени ограничителни противоепидемични мерки са безработни. 

Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.

------------------

Следвайки своите цели по отношение на „Климат, енергия и околна среда“, BILLA България намали потреблението си на електроенергия с 8% и разходваните ресурси на природен газ с 5% за 2020 спрямо 2019 година, като по този начин са спестени 2 250 тона въглеродни емисии. Данните са от системата за енергиен мениджмънт ISO 50 001, където веригата е сертифицирана от TUV Austria. Те отразяват цялостния принос на веригата за подобряване на енергийната ефективност във всички магазини в страната. За постигането на тези резултати, компанията предприе мерки в четири приоритетни направления:

автоматизация на вътрешно и външно осветление, отопление, климатизация и вентилация;

подмяна на системи за отопление, вентилация и климатизация;

монтаж на стъклени врати на хладилните витрини;

подмяна на старото луминисцентно осветление със светодиодно такова.

Стъпки за намаляване на консумацията на електроенергия и природен газ в четирите ключови направления са планирани и за настоящата 2021 г. В посока автоматизация, с цел гарантиране на оптимална работа на всички съоръжения в обектите на BILLA, предстои да се осъществят 35 нови проекта. Плановете за подмяна на стари системи за отопление и климатизация с нови, по-енергийно ефективни, които да осигуряват по-добър комфорт за клиентите, са двойно по-амбициозни, в сравнение с предходната 2020 г. – предстоят нови 16 проекта, след успешно реализираните 7 в миналата година.

След въвеждането като стандарт на монтирането на стъклени врати на хладилните витрини, такива са поставени в 33 обекта на веригата. До края на годината, тази практика ще продължи да се прилага във всички магазини на BILLA, които предстои да бъдат открити или реконструирани. Същото важи и за въвеждането на енергийно ефективно светодиодно осветление, което внася допълнителен комфорт и по-добра осветеност на продуктите. Броят на изпълнените проекти по тази линия през 2020 г. е 10, а планираните за настоящата 2021 г. са 15.

----------------

Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) издаде първите си облигации за опазването на околната среда, социалните политики и корпоративното управление (ESG), наброяващи 85 милиона щатски долара в частно пласиране при азиатски инвеститор. Десетгодишните облигации, издадени в рамките на Средносрочната програма на ЧБТР, ще подкрепят приоритетното финансиране на операциите на Банката с ясни ползи за околната среда и климата, като възобновяемите енергийни източници и енергийна ефективност и намаляването на въглеродния отпечатък.

----------------

VIVACOM придоби пловдивския кабелен оператор N3. Компанията N3 е утвърден доставчик с дългогодишен опит в предлагането на цифрова телевизия и широколентов интернет достъп на територията на град Пловдив. Услугите са базирани на прецизни технологии и отлично поддържана инфраструктура, включително оптична мрежа от последно поколение. Сделката подлежи на одобрение от страна на регулаторните органи, като произнасянето им се очаква през 2021 г.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg