EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фирми: АЕЦ “Козлодуй” , "Ветпром", ТЕЦ "Варна"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирми: АЕЦ “Козлодуй” , "Ветпром", ТЕЦ "Варна"

mail16:20 | 28.01.2022прегледи 2060 коментарикоментари 0


„АЕЦ Козлодуй” ЕАД ще прехвърли на Държавното предприятие Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО) активи на стойност 56 млн. лв. - съоръжение за плазмено изгаряне на твърди радиоактивни отпадъци, заедно с движимо и недвижимо имущество, включително и активи в процес на изграждане. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му заседание, с което активите се обявяват за частна държавна собственост и се прехвърлят на ДП РАО.

Към настоящия момент в имуществото на „АЕЦ Козлодуй” ЕАД продължават да са налични активи, придобити в резултат на реализация на проекти по извеждане от експлоатация на 1-4 блок, които са неприсъщи за извършваната от централата дейност.

Съгласно разпоредбите на Закона за безопасно използване на ядрена енергия, извеждането от експлоатация на ядрени съоръжения се осъществява от ДП РАО.

Предвид специфичния предмет на дейност на предприятието, с прехвърлянето на активите, дейността по извеждане на радиоактивни отпадъци ще бъде окончателно отделена от ,,АЕЦ Козлодуй” ЕАД.

 

--------------

Реновирани са всички производствени мощности на радомирския завод "Ветпром", съобщи изпълнителният директор Станислав Стоев. Предприятието има 20 млн. лева годишен оборот и повече от 450 продукта в портфолиото си. Около 40 процента от производството е предназначено за вътрешен пазар, останалото е за износ. Медикаментите намират добър прием освен у нас и в Русия, Средна Азия, Балтийските и някои балкански държави.

Около 250 души работят в обновения завод. При направената реновация всички сгради са напълно обновени и функционират съгласно най-съвременните изисквания на фармацевтичното производство и на добрата производствена практика. Около 98 процента от оборудването също е заменено с основни машини. Всички линии са нови - за унгвенти, гелове, инжекции, за стерилни разтвори във флакони.

----------------------

Частен съдебен изпълнител продава модерно оборудвана консервна фабрика в Белащица, която никога не е функционирала след построяването си през 2015 г. Крайната мярка е наложена заради дълг на собственика „Хера Трейдинг“ ЕООД към Българо-Американската кредитна банка /БАКБ/. Първоначалната цена, от която ще стартира наддаването е 4 628 430 лв. Върху имота е наложена е възбрана в полза на банката за сумата от 3 028 699, 23 лв., има договорна ипотека за 1 390 835, 80 лв. заедно с лихви, такси и разноски, както и втора ипотека за 1 650 000 лв.

Отделно са данъчните задължения за около 500 лв. Пълното име на консервната фабрика е „Предприятие за преработка на зеленчуци, производство на лютеница, кетчуп и други доматени сосове”. Тя е триетажна, построена е върху собствен имот с площ 3150 кв. м.В нея са вложени над 8 млн. лв. европейски средства след спечелен проект по подмярка 4.2.„Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от Програмата за развитие на селските райони.

---------------------------------

ТЕЦ “Варна”, която през декември бе спряна заради скъпия газ и дългове към “Булгаргаз”, продаде на 6 търга - от 16 до 21 декември 2021 г., 60 мегавата за 27,5 млн. лв. на Българската независима енергийна борса. 25 мегавата на цена 615,69 лв. за мегаватчас с доставка от 1 до 31 януари 2022 г. са продадени на първия търг на 16 декември.

Вторият е на следващия ден и е за същия период на доставка. Продадени са отново 25 мегавата, а цената е 606,69 лв. за мегаватчас. На 20 декември са били изтъргувани 10 мегавата на цена 646,07 лв. На 21 декември ТЕЦ “Варна” прави още три. На първия търгува 40 мегавата на цена 682,14 лв. за мегаватчас и доставка. В него участват Energy Denmark и “МЕТ Енерджи Трейдинг България”. На втория продава само 5 мегавата, но на цена 779 лв. Доставките по тези два търга са от 1 до 31 януари.

На третия се търгуват 25 мегавата с доставка от 1 до 28 февруари. На 13 януари 2022 г. ТЕЦ “Варна” се явява като купувач в два търга за продажба на електроенергия от ТЕЦ “Марица-изток 2”. На първия освен ТЕЦ “Варна”, купувачи са GEN-I, trgovanje in prodaja elektricne energije, GEN-I Sofia Electricity - Trading and Sale.

Източник: БТА, Марица, 24 часа


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg