EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Фирми: Spadel, ТЕЦ AES Гълъбово

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирми: Spadel, ТЕЦ AES Гълъбово

mail09:15 | 09.07.2021прегледи 1331 коментарикоментари 0


Белгийската група Spadel, част от която е Девин ЕАД, създава инвестиционен фонд с името The Source. Първоначално той ще управлява средства в размер на 10 милиона евро, които ще инвестира в различни стартъпи, които имат идеи и разработки в областта на натуралните води, напитките, устойчивите опаковки, дигиталните технологии, решения за хидратация и рециклиране. Стартъп проекти от България с такъв профил също могат да кандидатстват за достъп до средствата.

„В България има млади хора със смели идеи, бизнес познания и визионерство. Иновациите са в основата на бизнес стратегията на всички дружества от групата Spadel, включително и на Девин, чието пазарно лидерство е резултат именно от предприемчивост. Окуражавам всички, които имат подходящи идеи, да се свържат с нас и да ни ги представят, а най-добрите ще могат да получат нашето ноу-хау и подкрепа“, казва Борислава Налбантова, изпълнителен директор на Девин ЕАД.

Първата инвестиция на The Source е в белгийския стартъп Contaynor, специализиран в доставянето на напитки по домовете по екологично съобразен начин. Компанията се управлява от трима млади предприемачи и оперира в над петдесет общини около Брюксел и Льовен, като позволява на потребителите да поръчват през онлайн платформа напитки за дома, които се доставят с помощта на 100% електрически превозни средства.

Освен финансова подкрепа на стартъпи, мисията на фонда е да насърчава иновациите и предприемачеството в рамките на групата Spadel, която има дейност в Белгия, Нидерландия, Франция и България.

-------------------

Централите на AES България – ТЕЦ AES Гълъбово и ВяЕЦ „Свети Никола“ –произведоха през първите 6 месеца на 2021 г. електроенергия, колкото месечното потребление на 5,6 млн. български домакинства. Общо произведената електроенергия от началото на 2021 г. до края на юни месец от генериращите мощности на AES България възлиза на 1 679 953 MWh, което представлява 9% от общата потребена електроенергия в страната.

Най-модерната въглищна централа в страната ТЕЦ AES Гълъбово произведе близо 1 507 951 MWh надеждна електроенергия от януари до юни 2021 г. Това е с около 18% повече спрямо същия период на 2020 г., когато произведената електроенергия е била 1 283 200 MWh. Генерираното от централата електричество представлява 8% от използваното от българските потребители.

През юни месец ТЕЦ AES Гълъбово отбеляза 10 години от пускането си в търговска експлоатация. Централата е от изключителна важност за българската енергийна система. ТЕЦ AES Гълъбово не само гарантира сигурността на енергийните доставки в страната, но и осигурява стабилността на цялата електропреносна система, чрез предоставяне на системни услуги за управление на мрежата от страна на ЦДУ на ЕСО.

Най-големият вятърен парк в страната ВяЕЦ „Свети Никола“ произведе 172 002 MWh чиста електроенергия от природата през първите шест месеца на годината. Това е близо една четвърт от произведената в страната вятърна енергия за периода. 156-мегаватовият вятърен парк представлява 22% от инсталираните ветрови мощности в България и подпомага изпълнението на ангажиментите на страната ни пред ЕС за дял на ВЕИ в общия енергиен микс.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg