EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фирми: ICGB,ТЕЦ Марица Изток 2, Соди Девня

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирми: ICGB,ТЕЦ Марица Изток 2, Соди Девня

mail13:15 | 25.02.2022прегледи 1306 коментарикоментари 0


Проектната компания ICGB, която отговаря за реализацията на интерконектора Гърция-България, стартира процедурата за сертифициране като независим оператор на преносна мрежа. Съответните документи са подадени на 16-ти февруари и следва да бъдат разгледани от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Аналогично заявление е подадено и към националния енергиен регулатор на Гърция – RAE. След въвеждането на интерконектора в търговска експлоатация, предвидено за юли тази година, ICGB ще бъде оператор на газопровода. Това изисква предварителна сертификация на компанията като независим оператор на преносна мрежа.

---------------

Държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" успя да продаде голямо количество електроенергия на по-висока цена, след като миналата седмица интерес почти нямаше. В случая в два отделни търга дружеството пласира над 300 хил. мВтч срещу общо 109 млн. лв. Едно от обясненията за промяната в нагласите на пазарните участници е ситуацията в Украйна. Докато на 17 февруари, когато се проведоха предишните търгове на ТЕЦ-а, все още имаше надежда за мирно разрешаване на споровете между Русия и НАТО. Заради опасения за повишаване на цените на газа, а оттам и на тока, фючърсите на електроенергията за март на европейските борси се повишиха с 15%. Миналата седмица ТЕЦ "Марица-изток 2" беше обявил два търга за електроенергия - единият за доставка на 100 мегавата базова мощност през март или общо 74 300 мВтч при начална цена от 344.02 лв., а другият за същата мощност от 100 мегавата, но за периода от 1 април до 30 юни, или общо 218 400 мВтч при начална цена от 325.2 лв.

--------------

Германците, които ще произвеждат електромобили под марката Next.e.Go Mobile край Ловеч, вече работят по проектирането на завода, а през март предстои внасянето на документите за издаването на строителното разрешително. С него ще се даде старт на проекта и физическото изграждане на завода, съобщи министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. Завършен е първият етап от проектирането, има и влязъл в сила вече Подробен устройствен план за поземлените имоти, върху които предстои да бъде изграден заводът, в който са планирани инвестиции от 143 млн. евро. Сумата обаче все още не е инвестирана изцяло. Паралелно с разрешителното тече и сертифициране на индустриалния парк “Балкан”, част от който ще бъде и заводът за електромобили.

---------------

На територията на община "Марица" ще бъде изграден завод за рециклиране на пластмаса. Това ще бъде съвместен проект между община "Марица", държавата и Тракия икономическа зона (ТИЗ). Към момента се работи по съвместният проект между държавата, общината и ТИЗ и има готовност за проектиране на предприятието, което ще е в индустриалната зона. Марица ще е една от първите общини, която ще има подобно съоръжение на територията, а селищната система е сред пионерите, по изграждане и пускане в експлоатация на модерна компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци. ТИЗ пое ангажимента да е въглеродно неутрална до 2040 година и да предостави на компаниите зелена енергия, както и да реализира пилотен проект за производство на водород.

---------------

Заводът за калцинирана сода в Девня обяви план за намаляване с 20 на сто на въглеродните емисии за производство на енергия, съобщиха от "Солвей Соди". За целта един от съществуващите котли в предприятието ще бъде адаптиран за увеличаване на комбинираното изгаряне на биомаса. Тя ще е от различен произход, включително местни пелети от отпадъци от слънчоглед. Предвижда се котелът да влезе в експлоатация през ноември тази година. Проектът е първият важен етап в прехода на компанията от използване на изкопаеми горива към по-устойчива и чиста енергия и е в пълно съответствие с програмата на "Група Солвей" за екологична и социална отговорност "Един Солвей/Една Планета", чиято цел е достигане на въглеродна неутралност до 2050 г.

Източник:ICG, Капитал, 24 часа, money.bg, БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158