EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Фирмени новини от България. Търгове& летища&сокове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирмени новини от България. Търгове& летища&сокове

mail09:00 | 17.06.2015прегледи 1890 коментарикоментари 0


Българската компания „ЦЕНТРАЛНА ЕНЕРГОРЕМОНТНА БАЗА” (ЦЕРБ) ремонтира най-големия ВЕЦ в Албания – ВЕЦ Комани. Проектът е на стойност 1 милион лева и е по поръчка на албанската национална електрическа компания KESH, като българската фирма е подизпълнител на световния лидер в бранша - Andritz Hydro Австрия. Родната компания ще извърши ремонт на три трансформатора. По проекта, който ще приключи през 2016 г., работят 10 специалисти от компанията на място във ВЕЦ Комани. Това не е първи проект на ЦЕРБ по поръчка на албанската национална електрическа компания. Българската база и преди се е грижила за съоръжения на KESH, а в момента има нови планирани ремонти, които предстоят да се извършат на място в Албания.

"Бутилираща Компания - Горна Баня" е инвестирала 6 млн. лева в изграждането на модерна линия за производство на газираните напитки "ВВВ" във фабриката си в с. Трудовец, област Ботевград, съобщиха от компанията.През юни 2012 г. плодовите сокове и нектари "ВВВ" станаха част от портфолиото на дружеството.Така бяха открити 60 нови работни места в района на общината. През последните две години продължава разширяването на производствените бази на "БК – Горна Баня", като инвестициите ще продължат и вбъдеще, казват от компанията. С откриването на новата поточна линия ще бъдат създадени нови 40 работни места в района.Освен традиционните вкусове, които са познати на пазара, дружеството ще предложи новите "Мохито", "Ананас и кокос", "Тропик", "Диня" и "Айс Фрапе".

 92% от картодържателите в България биха искали да плащат безконтактно, показва проучването на MasterCard MasterIndex България 2015, проведено сред активни картодържатели в страната. 66% от картодържателите твърдят, че биха извършвали мобилни плащания, ако имат възможност за това.
Най-голямото предимство на безконтактните плащания е бързината, смятат мнозинството от потребителите (93%). Други предимства са лесната употреба (49%) и сигурният достъп (19%). Картодържателите изразяват желание да плащат безконтактно в супермаркетите. За 45% от тях тези места са главен приоритет, следвани от бензиностанциите (11%) и градския транспорт (10,6%).
Според проучването, мобилните плащания са най-подходящи за плащане на комунални услуги. Сред тях, от най-голямо значение (45%), както и най-често споменавано (52%), е плащането на сметки, следвано от покупките на хранителни стоки (19%).

До 3,8 млн. лв. се срина цената, от която започва публичното наддаване за Гранд хотел „Оазис“ в Слънчев бряг. Частен съдия изпълнител се опитва да продаде имота повече от година, заради неизплатена ипотека от страна на собствениците. Точно преди една година хотелът струваше цели 9 млн. лв., но липсата на интерес към търга на няколко пъти сваляше офертата. И в момента обаче това остава най-големият хотел по Южното Черноморие, който се продава заради дългове. Собственик на комплекса е дружеството Дечи-СА АД.
Източник: Бургас - днес и утре
 

Акционерното дружество "Албена", което е собственик на едноименния черноморски комплекс, е възпрепятствано да купува енергия на свободния пазар, и е изправено пред прецедент - "Енерго-Про" да извършва профилактика на съоръжения в средата на туристическия сезон. Това заяви изпълнителният директор на компанията Красимир Станев. За първи път в 45-годишната история на курорта се случва профилактика на трафопостове да се прави не през периода ноември-април, когато няма туристи, а, според уведомлението на "Енерго-Про", на 15 и 16 юни, добави изпълнителният директор на дружеството. По думите му евентуалното изключване на електрозахранването в двата дни ще създаде неудобства за близо 4000 туристи в т.нар. горна зона на комплекса. Според Красимир Станев напрежението между "Албена" АД и "Енерго-Про" е възникнало, след като туристическото дружество е предприело стъпки да излезе на свободния енергиен пазар.
Източник: БТА
 

Американска компания иска да вземе на концесия летището в Горна Оряховица и да създаде допълнителна производствена база за рециклиране на самолети. Това съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски. Поет е и ангажимент за създаване на 500-600 работни места и функциониране на летището. Ще бъде направен анализ на предложението и най-късно до месец то ще бъде внесено в Министерския съвет. Московски очерта и проблемите около летище "София". Единият е свързан с неизплатени задължения в размер на близо 50 милиона лева на "България ер".
Източник: Новинар

Мобилният оператор „Виваком“, собственост на БТК, продължава да разширява пазарния си дял и през 2014 г. Сравнението между трите големи оператора показва, че „Виваком“ вече получава 26% от приходите в сегмента „Мобилни гласови телефонни услуги“, като за година увеличава дела си с 4,8 процентни пункта. За 2014 г. Българската телекомуникационна компания отчита общо 440 млн. лв. постъпления от мобилни услуги, или с 6,8% повече спрямо 2013 г. В това число влизат приходи от абонаментни такси, трафик, роуминг, но и от пренос на данни и продажба на мобилни апарати. На обратния полюс са „Теленор България“ и „Мобилтел“, чии¬то пазарни дялове намаляват. На българското поделение на норвежката компания се падат 35,1% от приходите в сегмента спрямо 36,5% през 2013 г. За 2014 г. дружеството има 628,7 млн. лв. приходи, вкл. от продажби на мобилни телефони и аксесоари, което е спад с 1,6%. Делът на „Мобилтел“ пада за година от 42,3% на 38,9%, но телекомът остава лидер в страната.
Източник: Преса
 

 10% ръст при усвояването на еврофондовете отбелязва България за първите пет месеца на 2015 г., показва справка на Дирекция "Програмиране на средствата от ЕС" при МС. Към 31 май 2015 г. данни показват, че са усвоени 77,45% при 67,4% в края на 2014 г. Независимо от доброто темпо на усвояване, то няма да е достатъчно, за да може страната ни да успее да използва повече от около 85% от общия финансов ресурс за стария програмен период. Основната причина за постигнатия висок процент на изпълнението на оперативните програми се дължи на факта, че в момента приключват по-голямата част от проектите, които са финансирани в рамките на първия за страната ни програмен период, който ще завърши в края на настоящата година.
Източник: Новинар
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg