EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Финландия:Къщите от нисък енергиен клас по-евтини

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Финландия:Къщите от нисък енергиен клас по-евтини

mail08:40 | 26.10.2023прегледи 415 коментарикоментари 0


Енергоемкостта на едно жилище все повече определя неговата стойност на пазара на имоти. След въвеждането на задължителното саниране във Фландрия в началото на тази година къщите, които подлежат на повишаване на енергийната си ефективност, се предлагат за продажба на по-ниски цени, съобщи в събота икономическият вестник "Тейд" (De Tijd), цитиран от фламандската новинарска агенция Фландърс Нюз.  

Докато цените на най-ефективните в енергиен план къщи все още леко се покачват, при къщите от нисък енергиен клас се случва обратното, сочи анализ на средната офертна цена на квадратен метър, базиран на данни, предоставени от платформата за недвижими имоти "Реало" (Realo). 

В края на третото тримесечие фламандските къщи с най-добрия енергиен клас - "А" или "Бе", са били с 4,1% по-скъпи, отколкото в края на миналата година. Това рязко контрастира с тенденцията за поевтиняване на къщите от енергиен клас "E" или "Еф", които са съответно с 1,2 и 2,1 % по-евтини.

Всеки, който купува къща с нисък енергиен клас във Фландрия, е задължен да я обнови до поне клас "Де" в рамките на пет години, което означава, че скъпите ремонти са неизбежни. Тъй като потенциалните купувачи имат силен аргумент в преговорите за цените на тези къщи, крайната продажна цена понякога е много по-ниска от исканата.

Във Валония, където няма задължение за ремонт, къщите не поевтиняват. Дори най-ефективните енергийно къщи там все още се продават на цена, по-висока с близо 4%. Въпреки това цените на нискоенергийните къщи във Валония се повишават два пъти по-бързо от тези на енергийно неефективните имоти.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg