EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Финландия: Ниската раждаемост клати финансите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Финландия: Ниската раждаемост клати финансите

mail14:32 | 03.12.2018прегледи 897 коментарикоментари 0


Бързият спад на раждаемостта застрашава социалната система и държавните финанси на Финландия, заяви министърът на финансите на скандинавската страна Петери Орпо в интервю за Ройтерс. 

Раждаемостта във Финландия, отчитана като брой бебета на жена, се очаква да се понижи до исторически минимум от 1,43 тази година спрямо 1,87 през 2010 година, според статистическата служба на страната. 

Това предизвиква големи опасения за устойчивостта на нашата социална държава, отбелязва Орпо, имайки предвид намаляването на броя на бъдещите данъкоплатци, които ще трябва да финансират щедрите обществени услуги за застаряващото население. 

Средното ниво на раждаемост в ЕС бе 1,6 през 2016 година, докато за Организацията за икономическо сътрудничество и развитие бе 1,7. 

Броят на финландците в трудоспособна възраст се очаква да намалее с около 200 000 до 2050 година, при население от около 5,5 милиона в момента. До 2070 г. почти всеки трети финландец ще бъде на възраст над 65 години. 

Орпо предупреждава, че това в крайна сметка ще доведе до по-високи данъци, по-висока пенсионна възраст и увеличаване на таксите за услуги, които в момента държавата силно субсидира, като здравеопазване и детски градини. 

ООН по-рано тази година посочи Финландия като най-щастливата страна в света, макар тя едва напоследък да се върна към растеж след дълъг период на стагнация. 

Хората в развитите държави в днешно време имат склонност да отлагат плановете си за раждане на деца и слабостта на икономиката може да е сред причините за тази тенденция във Финландия, посочи министърът. 

През десетилетието след световната финансова криза икономиката на Финландия трудно успяваше да се справи с поредица външни и вътрешни проблеми, включително упадъка на бизнеса с мобилни телефони на Нокиа (Nokia) и рецесията в съседна Русия. 

Макар да се очаква финландската икономика да нарасне с около 3 процента тази година, заетостта се задържа около 72 процента спрямо 75 процента в съседните скандинавски държави. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg