EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Финландия инвестира повече в Русия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Финландия инвестира повече в Русия

mail16:00 | 30.04.2014прегледи 1369 коментарикоментари 0


Все повече финландски компании обмислят нови инвестиции в Русия заради по-ниските разходи в резултат на слабата рубла, които надделяват като аргумент над нарастващата несигурност, породена от украинската криза, сочи проучване на Финландско-руската търговска камара, цитирано от Ройтерс. Сред 300 компании, развиващи дейност в Русия, 28% планират да инвестират там догодина, което е два пъти повече с проучване на камарата от миналата година.
Главният счетоводител на застрахователната компания If Ристо Сирен, който помага на финландски компании да развиват дейност в Русия, заяви пред журналисти, че са му известни няколко компании със съществени инвестиционни планове.
"Сега равнището на разходите там е ниско и много компании са на мнение, че сега е моментът да се увеличат инвестициите, така че когато цикълът се преобърне, те вече да са готови", изтъкна Сирен. Той допълни, че един от неговите клиенти наскоро е решил  да основе ново производствено предприятие в Санкт Петербург.

Проучването показва, че 87% от анкетираните компании намират руския пазар за привлекателен през идните три години. При 10% от финландския износ, който се доставя в Русия, Финландия изглежда най-пострадала сред останалите западноевропейски страни от слабата рубла, която намалява евровата стойност на продажбите, както и от международните санкции срещу Русия след анексирането на Крим.
Според проучването малко повече са финландските компании, чийто износ за Русия е намалял, от тези, чийто износ е нараснал. Преди година голямо мнозинство отчитаха увеличение. Финландски компании като производителя на гуми Nokian Renkaat и търговската верига Stockmann неотдавна заявиха, че продажбите им в Русия страдат заради отслабналата рубла и спада на потребителското доверие. Данни на Германската статистическа служба, оповестени днес сочат, ме германският износ за Русия се е свил с 16% през първите два месеца на годината, още преди обявяването на санкциите заради украинската криза.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4097