EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Финансовите корекции по ПРСР & коментари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Финансовите корекции по ПРСР & коментари

mail08:25 | 09.04.2016прегледи 4484 коментарикоментари 0


Публикации в медиите твърдят за наложени санкции по ПРСР в размер на 250 млн. евро.

Коментарът на премиера Бойко Борисов:

Няма скандал във фонд „Земеделие” и няма опасност България да загуби средства по ОП за „Развитие на селските райони”. Това каза пред журналисти в Пловдив министър-председателят Бойко Борисов, по повод проверките от ДАНС във фонд „Земеделие”, предаде Радио „Фокус" - Пловдив. „Ако има хора, които са извършили престъпления, според подадените ни сигнали, затова са прокуратурата и ДАНС. Те да проверят и нарушителите да бъдат вкарани в затвора”, каза премиерът Борисов. „Средствата по програмата вече са изплатени, остава да получим още 5 милиона евро, които има да ни плащат от Европа по тази програма”, уточни Борисов. Той допълни, че в цяла Европа има механизми, каквито са финансовите корекции, които могат да бъдат приложени. „Такава е практиката. Ако има такъв проект, той ще бъде коригиран. Затова са тези механизми”, каза Борисов. Той още веднъж добави, че средствата по програмата са вече изплатени и няма никаква опасност да загубим парите по нея.

Вицепремиерът Томислав Дончев бе категоричен:

Няма опасност от финансови корекции в размер на 250 млн. лева на Оперативна програма за „Развитие на селските райони” 2007-2013 година. Това каза пред журналисти в парламента вицепремиера Томислав Дончев, цитиран от Агенция „Фокус”. „Оперативна програма за „Развитие на селските райони” 2007-2013 година приключи, как да я спрат?”, запита той. Дончев уточни, че винаги същестува опасност по някоя програма да има финансови корекции. „Финансови корекции има по всяка програма във всяка държава-членка”, категоричен бе той. Вицепремиерът поясни, че няма опасност за финансова корекция към страната ни от 250 млн. лева по програмата за развитие на селските райони. „Това е огромна сума, каквито и нарушение да са правили общини или селски стопани не виждам как може да са на такава стойност”, заяви още той и посочи, че програмата е завършила успешно и средствата в голямата си част са възстановени.

Ето каква е официалната позиция на ДФ „Земеделие“:

 РЕШЕНИЕ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ (ЕС) 2015/103 НА КОМИСИЯТА от 16 януари 2015 година  за изключване от финансиране от страна на ЕС на някои разходи, направени от държавите членки в рамките на Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ) и на Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРС)

    РЕШЕНИЕ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ (ЕС) 2015/2098 НА КОМИСИЯТА от 13 ноември 2015 година  за изключване от финансиране от страна на ЕС на някои разходи, направени от държавите членки в рамките на Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ) и на Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) от които :

    по мерки 321,322,511 – 19,5 млн. евро

    по мерки 121, 123 – 317 хил. евро

    по мерки 141, 511 – 1,6 млн. евро

    по мярка 112 – 4,6 млн. евро

В ход е процедура по общинските мерки, по която в процеса на обсъждане и представяне на мотивирани отговори от страна на България предложената от ЕК санкция е намалена. По първоначалните заключения от одитните доклади,  сумата предложена за изключване беше в размер на 235 млн. евро, но в рамките на представените допълнителни аргументи и доказателства от страна на ДФ „Земеделие“, изцяло отпадна санкция за над 97 млн. евро, свързана с констатации по отношение на Гаранционния фонд. В хода на обсъжданията между страните многократно е намален и размерът на засегнатите суми и предложението за финансова корекция, свързани с авансовите плащания към общините за близо 100 млн. евро. Към настоящия момент в процедура са 3 обединени одита по общинските мерки за периода 2013-2014 г. с първоначално предложени санкции от 33,3 млн. евро, за които предстои помирителна процедура. В резултат  на допълнително представени мотиви и доказателства, по време на заседание пред помирителния орган, очакваме тази санкция да се редуцира допълнително. По отношение на предложената санкция в размер на 28,2 млн. евро, във връзка с финансирането на проекти за ВЕИ,  след предприемането на мерки на национално ниво, включително законодателни промени и преоценка на контролните дейности, България поиска мотивирано преразглеждане на предложената финансова корекция.  Службите на ГД „Земеделие и развитие на селските райони” взеха предвид новонастъпилите факти и обстоятелства като преразгледаха размера на финансовата корекция, която беше редуцирана до 4,7 млн. евро.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg