EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Финансовата криза е тест за единния европейски пазар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Финансовата криза е тест за единния европейски пазар

mail16:14 | 13.10.2009прегледи 1065 коментарикоментари 0


Нобеловият лауреат по икономика Джоузеф Шиглиц изтъкна, че финансовата криза е повод Европейския съюз да преразгледа центрираната си икономическа политика в рамките на единния пазар, пише днес Euobserver.
„ Кризата провокира редица фундаментални въпроси, свързани с идеята за единния европейски пазар, която не е била подлагана на адекватна дискусия”, коментира водещият икономист по време на конференция за банковата регулация в Брюксел, състояла се в понеделник – 12 октомври.
Джозеф Шиглиц предупреди, че финансовата криза подлага на тест европейския единен пазар. Визирайки банковия колапс на Ирландия и Исландия през миналата година, Шиглиц изтъкна, че финансовата регулация в една страна незабавно води до проблеми за вложителите в другите страни от съюза. „И ние трябва да се доловим този процес”, подчерта още той той.
След като представителите на правителствата вложиха милиарди в банките, претърпели спад през изминалата година, от Европейската комисия все по-вече настояват, че правителствата трябва да се насочат към намаляване на създадените бюджетни дефицити с цел да бъде избегнато натрупването на дългове в бъдеще.
От своя страна, правителствата на отделните държави демонстрират в различна степен ентусиазъм, когато стане въпрос за намаляване на бюджетния дефицит, обединявайки се около мнението, че от първостепенно значение е възстановяването на икономиката.
Единният европейски пазар беше подложен на критика и от еврокомисаря по икономическите и валутни въпроси Хоакин Алмуния, който предупреди, че различията във финансовата регулация в страните от ЕС формира заплаха от блокиране на вътрешния пазар.
„Ако не сме способни да защитим вътрешния си пазар във финансовия сектор, то неизбежно ще последват проблеми при прилагането на правила за конкуренция и държавно подпомагане”, коментира испанският еврокомисар по икономиката.
 „Ние сме наясно от платформата на Брюксел колко трудно е да бъдат защитени вътрешните пазари по време на криза като тази”, каза още той.
Критиките идват в момент, когато държавите членки и Европейския парламент проучват възможности за нова рамка на ЕС за финансова супервизия, предложена от Европейската комисия миналия месец.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg