EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Финансовата интеграция - причина за проблемите в Източна Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Финансовата интеграция - причина за проблемите в Източна Европа

mail17:26 | 03.11.2009прегледи 570 коментарикоментари 0


Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) предупреждава (чрез публикувания в понеделник доклад), че европейската финансова интеграция е причина, както за ползите, така и за негативите на Централна и Източна Европа, съобщава EUobserver.
Вътрешните реформи и тези, необходими за присъединяването към ЕС, реализирани от осемте бивши комунистически страни, станали членки на съюза през 2004 г., станаха причина за рязкото увеличаване на нивото на чуждестранните кредити и това на капиталовите инвестиции в района.
Финансовата интеграция донесе, както позитивни икономически ефекти за региона, така и значителни отрицателни разходи, става ясно от годишния доклад на ЕБВР.
Като негатив от финансовата интеграция банката посочва свръхкредитирането, а като позитив - възможността за отпускане на кредити в чуждестранна валута.
В резултат, държавите от ЦИЕ трябва да изградят независимо икономическо управление  и най- вече да се отърсят от склонността да се предоверяват на външното кредитиране, отбелязва още банката.
Последните години на възход, постигнати в резултат на осъществената приватизация в банковата система в региона и последвалите я големи продажби на редица западни европейски банки, засили присъствието основно на Австрия и Швеция в региона на ЦИЕ.
Докато преди кризата чуждестранните банки влияеха положително върху дейността в ЦИЕ, след настъпването на световния икономически крах, станаха причина за отлив на чуждестранни капитали и за намаляване на броя на отпусканите кредити в чуждестранна валута.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg