EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Финансова подкрепа за праскови &нектарини

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Финансова подкрепа за праскови &нектарини

mail11:00 | 14.08.2014прегледи 2167 коментарикоментари 0


Около 200 френски селскостопански производители блокираха тази сутрин граничния пункт Булу на границата с Испания, протестирайки срещу "икономическия дъмпинг", практикуван според
тях от съседната страна, съобщи Франс прес. Искаме Франция да внесе иск срещу Испания за икономически дъмпинг, заяви председателят на френската федерация на синдикатите на селскостопанските производители (FDSEA) Иван Арис, които участва в проявата, насочена срещу испанските камиони, влизащи във Франция по магистрала А9. Когато килограм праскови струва 1,10 евро в Мадрид, а във Франция влиза на цена 0,50 евро, това е икономически дъмпинг,
посочи той, като допълни, че в Испания работната ръка е по-евтина и критикува социалния дъмпинг.
Руското ембарго предизвика пълен срив на цените на прасковите и нектарините на местния пазар в Гърция, като от 60-70 евроцента за килограм те вече са паднали до унизителните 5-10 цента, съобщава в. "Етнос". Първоначалният спад на цените на прасковите в Гърция, регистриран в предишните месеци заради свръхпроизводство не само в южната съседка, но и в конкурентните на нея страни, като Испания, Италия и Франция, бе последвано от пълен срив след руските контрамерки, а гръцките фермери вече даже не ходят да берат продукцията, отбелязва изданието. Преди руското ембарго производствените цени на прасковите в Гърция се движеха на нива от 0,25 евроцента за килограм, а вече са се сринали до 0,10 цента. При нектарините цените са паднали до унизително ниски нива от 5 цента.
В Гърция 13 000 тона плодове все още не са обрани, се казва в доклад на местните земеделски власти в сътрудничество със стопанската камара. Годишното производство на праскови и нектарини в региона Иматия в северната част на Гърция е около 60 хиляди тона.
Христос Янакис, председател на асоциацията на земеделските кооперации в Иматия, заяви, че камиони, натоварени с плодове за Русия, са връщат обратно към Гърция. Той подчертава, че се правят опити товарът от всички 70 камиона, всеки от които превозва по 20 тона, да се продаде на много по-ниски цени в Украйна, Чехия, Полша и Унгария.
Следващата седмица ще се проведе среща между министърът на развитието на селските райони Йоргос Карасманис и представители на производители и износители, на която ще бъдат обсъдени следващите стъпки, които трябва да се предприемат.

Европейската комисия ще предостави финансова подкрепа за производителите на праскови и нектарини, които понасят загуби заради руските ограничения върху вноса на европейски храни и неблагоприятните метеорологични условия. Това обяви ЕК, цитирана от Ройтерс и Франс прес.

Еврокомисията посочи, че все още е твърде рано да се определи, дали фермерите от ЕС ще имат право да получат обезщетения от фонда на стойност 400 млн. евро, който бе създаден като част от реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП). ЕК обаче вече е решила да подкрепи производителите на праскови и нектарини, увеличавайки от 5 на 10 процента дела на продукцията, която може да бъде изтеглена от пазара и раздадена безплатно. ЕС компенсира фермерите за непродадените плодове и планира да предостави и допълнителни средства за маркетинг. Еврокомисията не посочи точната сума, която ще бъде отпусната. "Днес ще предложа Европейската комисия да вземе незабавни мерки с обратно действие, насочени към намаляване на предлагането и насърчаване на търсенето", каза еврокомисартя по земеделието Дачиан Чолош. Според ЕК мерките в помощ на производителите на плодове, които трябва да бъдат одобрени официално, вече се обмислят заради лошите метеорологични условия, които навредиха на реколтата, като ситуацията бе усложнена и от руското ембарго. Франция, Италия, Гърция и Испания са основните производители на праскови в ЕС. Годишният добив на праскови в Евросъюза е 2,4-2,5 млн. тона и 1,1-1,2 млн. тона нектарини.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4202