EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Финансова група KBC може да купи ОББ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Финансова група KBC може да купи ОББ

mail12:34 | 03.10.2016прегледи 1485 коментарикоментари 0


Белгийската финансова група KBC, собственик на СИБанк и ДЗИ, е изразила интерес към друга българска банка - ОББ. Информацията е на белгийското издание L'Echo, което се позовава на свои източници. Помощ за успешното приключване на процедурата ще окаже американската инвестиционна банка JP Morgan, с която вече е сключен договор.

Преди финансово-икономическата криза от 2008 г. европейските регулатори бяха забранили на KBC да участва в придобивания. Санкцията беше отменена през ноември 2014 г., но досега финансовата група не е участвала в по-голяма сделка. При успешен финал на преговорите, KBC ще придобие четвъртата по големина финансова институция в България, която е част от гръцката група National Bank of Greece, уточнява белгийското издание.

Общите активи на ОББ се оценяват на около 7 млрд. лв. към края на първото полугодие. Банката разполага с 200 офиса в България и 1.5 млн. клиенти физически и юридически лица. Освен банковите операции, групата на ОББ осъществява и застрахователна дейност.

Без да посочва конкретни параметри за тази сделка, тази сутрин в интервю за БНТ управителят но БНБ Димитър Радев каза, че очаква сливания на банки в България. Според гуверньора на Централната банка това е процес, който тече в цяла Европа. „Вече има интерес от страна на стратегически инвеститори отвън, преди година той беше нулев", посочи Радев, цитиран от Инфосток.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039