EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Финансов пакт без Лондон и Прага

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Финансов пакт без Лондон и Прага

mail09:40 | 31.01.2012прегледи 398 коментарикоментари 0


Всички страни от ЕС, с изключение на Великобритания и Чехия, са решили да подпишат новия договор за по-строга бюджетна дисциплина, каза шведският премиер Фредрик Рейнфелд, предаде АР. Европейските лидери се надяват, че новият договор ще увери инвеститорите, че няма отново да бъдат допуснати грешките, довели до сегашната дългова криза. Великобритания каза още през декември, че няма да подпише новия договор. По думите на Рейнфелд Чехия е заявила, че засега няма да се присъедини към пакта поради проблеми с парламентарната процедура. Чешкото правителство предвижда да постави въпроса за приемането на пакта на референдум. Освен това по въпроса няма единство в управляващата коалиция. Против пакта е и президентът Вацлав Клаус, предаде AFP.
България и другите страни, които засега не са приели еврото, не получиха желания официален статут на наблюдатели в бъдещите отделни срещи на върха на Еврозоната. Беше им обещано обаче да участват, когато на тези срещи се обсъждат важни финансови и икономически решения, които ще ги засягат в бъдеще. Това се оказа достатъчно за Полша, която заплашваше да не подпише пакта без статут на наблюдател. Решението е приемливо и за България, като премиерът Бойко Борисов подчерта и че тези отделни срещи ще се провеждат след редовните Европейски съвети във формат 27.
Европейските лидери отделиха особено внимание на необходимите мерки за стимулиране на икономическия растеж и заетостта. Приет беше общ документ, който предвижда подкрепа за малките и средни предприятия, зелената икономика, енергийната сигурност и цифровите технологии. Ще се подпомага трансграничната мобилност на работници, а пари от еврофондовете ще се пренасочват за справяне с безработицата сред младите. Документът съдържа и призив за постигане на напредък в дискусията за координация на данъчните политики. Българският премиер Бойко Борисов обаче беше категоричен, че този текст не задължава страната ни да увеличава данъци, и че той не би подкрепил подобно решение.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg