EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Финансите на Румъния трагични

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Финансите на Румъния трагични

mail17:42 | 05.10.2010прегледи 946 коментарикоментари 0


Финансовото положение на Румъния продължава да бъде много тежко, а властите в Букурещ имат нужда от външна финансова помощ, заяви днес Йост Кулман, директор на отдела за Финландия, България и Румъния в рамките на Генералната дирекция по
икономика и финанси на Европейската комисия, предаде Аджерпрес.
"Икономическата криза е заела цялото пространство. Освен това, Румъния беше и продължава да бъде в много тежко финансово положение", заяви Кулман на конференция във връзка с проекта за функционален анализ на публичната администрация в Румъния.
Кулман подчерта нуждата от финансова помощ за страната.
"Румъния в момента има нужда от външна финансова помощ", заяви европейският представител. Той обърна внимание, че страната не успява да се конкурира с нововъзникващите икономики и че бъдещите реформи трябва да осигурят ресурси, така че колкото се може повече хора да бъдат активни на пазара на труда.Кулман критикува слабото функциониране на публичната администрация в Румъния, която според него "трябва да бъде деполитизирана". "Публичната администрация в Румъния има нужда от промени. Има слаба администрация и това води до неефективни структури и системи", посочи той.Кулман обърна внимание, че Румъния се намира в парадоксална ситуация: в момент, в който страната има нужда от средства, около 95 процента от еврофондовете, които биха могли да бъдат усвоени, остават неизползвани заради неефективната публична администрация.

Днес стана ясно и, че бюджетните приходи на Румъния са се увеличили през септември тази година с близо 13 процента спрямо същия период на 2009 г., съобщи Националната агенция за данъчна администрация, цитирана от Аджерпрес.
През септември 2010 г. бюджетните приходи са били 11,89 милиарда леи (еврото се разменя за 4,28 леи), а общата сума на приходите за първите девет месеца на годината възлиза на 102,29 милиарда леи. Бюджетните приходи през този период са били с 3,5 процента по-високи от предвидените в бюджета и с 20,2 процента по-високи от същия период на 2009 г., посочва данъчната агенция.
Приходите от акцизи са били с 25 процента повече от предвиденото в бюджета и с 4,5 процента повече спрямо септември 2009 г. От ДДС са събрани с 11,6 процента повече от предвиденото в бюджета и с 27,9 процента повече спрямо септември 2009 г.
Румънското правителство увеличи ставката на ДДС от 19 на 24 процента от началото на месец юли.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg