EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фестивал на меда в Добрич

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фестивал на меда в Добрич

mail17:09 | 29.11.2016прегледи 1973 коментарикоментари 0


Фестивал на меда събира производители на пчелни продукти в Добрич в дните от 28 ноември до 6 декември. Събитието, което има единадесето издание, е под патронажа на областния управител Детелина Николова,съобщи областният координатор на Съюза на българските пчелари Янко Янков.
По думите му на фестивала, чиято цел е да популяризира пчелните продукти, пчеларите ще предложат широка гама от различни видове мед. За полифлорния на фестивала се очакват цени от 8-9 лева за килограм,монофлорният - липов, акациев, лавандулов - на дребно върви по 11 лева, а най-скъп е мановият - 12 лева за килограм, посочи областният координатор на браншовия съюз.
Янков коментира, че отиващата си стопанска година не е особено добра за пчеларите и добивите са сравнително ниски заради климатичните промени и отравяния на пчелите при пръскания с препарати за растителна защита. Отравянията не означават само изпразване на кошерите, а загуба на имунитет при пчелите, които след подобни инциденти, се "влачат" и добивите на мед са по-ниски, добави Янков. Той обобщи, че по данни на браншовия съюз през тази година в страната са произведени около 7000 тона мед при 8000 тона през 2015-а.БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg