EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Фестивал на лавандулата + добра реколта

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фестивал на лавандулата + добра реколта

mail07:33 | 14.07.2015прегледи 3754 коментарикоментари 0


За втора поредна година ще се проведе "Фестивал на лавандулата" на 18 юли в чирпанското село Средно градище, съобщи община Чирпан. Основната мисия на фестивала е да популяризира производството на лавандулово масло, както и широкото му приложение във всички областни на бита. В програмата са включени среща на производители, базар на продукти от лавандула, фолклорен концерт, изложби. Село Средно градище се намира в подножието на Средна гора и в него живеят представители на различни националности.

Жътвата на лавандула в казанлъшкия край е в разгара си. Стопаните очакват добра реколта и по-висока изкупна цена за лавандуловото масло, предаде БГНЕС от региона. Според стопаните, рандеманът е добър - един килограм лавандулово масло се добива от 40-60 кг набран лавандулов цвят. Производителите споделят, че пазар за лавадуловото масло ще има, тъй като българското е качествено и се добива на сравнително ниска цена, което го прави конкурентоспособно на световните пазари. През тази година се очаква да се запази или леко да се покачи цената на лавандуловото масло на световните пазари от 90 - 100 евро за килограм. 

Българските производители на лавандулово масло изнасят 60-70% от продукцията си във Франция, като я продават не само на френски козметични компании, но и на френски производители на лавандулово масло, казват производители на лавандулово масло у нас. През 2011 г. България произведе 60 тона лавандулово масло, а през 2014 година бяха дестилирани почти 120 тона.
Така България успя да измести само за няколко години Франция от позицията на световен лидер по добива на лавандула и производство на лавандулово масло. В Долината на розите се намират основните български лавандулови полета.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg