EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фестивал на домашното вино в Молдова

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фестивал на домашното вино в Молдова

mail15:35 | 11.10.2023прегледи 579 коментарикоментари 0


На фестивала Национален ден на виното в Кишинев, Молдова, бяха наградени най-добрите домашни вина, реколта 2022 г. Раздадени бяха общо 9 "златни бурета" за бели, червени и розе вина от сортовете совиньон, саперави, мерло, кудерка, шардоне, фетяска, рара нягра и мускат, както и от десертния кагор, познат и като кахор, предаде БТА.

В категорията червено вино от хибриден сорт наградата получи Андрей Паничерский от Тараклия за произведеното от него вино от сорта Витис лабруска (Vitis labrusca), хибрид на основата на северноамериканската лоза.

Представител на най-голямата молдовска търговска банка - "Молдова агроинд банк" (Moldova Agroindbank – MAIB) посочи, че за последната година банката е отпуснала близо половината от всички кредити за земеделски производители в страната, като по-голямата част от тях са били предназначени за винопроизводители.

Към момента в Молдова функционират близо 100 винарски изби, които произвеждат разнообразни видове вина - бели, червени и розе, от чисти сортове и купажи, от чуждестранни и местни сортове, както и коняци.

Сред местните доминират вариантите на стария сорт фетяска - алба и нягра, за които се твърди заедно със сорта рара нягра, че са познати още от античността, по-новия естествен хибрид фетяска регала, както и култивираните в ново време легенда (на основата на траминера), виорика (комбинация от червен мускат и френски сибел), кодринши (хибрид от каберне и рара нягра) и ритон (селектирано от вийар блан и ризлинг).

Сред чуждестранните преобладават френските сортове - каберне, мерло, пино ноар, малбек, мускат, алиготе и др., както и кавказките саперави и ркацители.

Страната е разделена на три винени региона - Кодру (централен), Щефан Вода (югоизточен) и Валул луи Траян (Траянов вал - югозападен), както и специализирания в производството на бренди и обхващащ цялата територия на страната Дивин. Общата площ на лозята надхвърля 150 хиляди хектара, а годишните добиви - 600 хиляди тона грозде, от които се произвеждат около 2 милиона хектолитра вино. По този показател Молдова е 11-а в Европа.

Европейските сортове заемат близо 70 на сто от лозята в Молдова, а местните и кавказките сортове си поделят останалите 30.

Молдова е световен лидер по лозя на глава от населението - те заемат 7 на сто от обработваемите площи в страната и 4 на сто от цялата й територия. Износът на вино носи на страната около една четвърт от приходите й в чужда валута.

Най-големите винарски изби в страната са "Милещи Мичи" (Milestii Mici), "Крикова" (Cricova) и "Пуркар" (Purcari). Последната е листвана на фондовата борса в Букурещ от 2018 г., а собственикът й Виктор Бостан не крие амбициите си да я превърне в най-голямата в Централна и Източна Европа. През октомври 2022 г. тя купи 76 процента от капитала на българската винарна Angel's Estate от групата "Градус".

Сред производителите на брендита и коняци в Молдова се открояват "Квинт" (Kvint) и "Бърза алба" (Barsa Alba - Белият щъркел), чиито продукти редовно печелят награди от световни изложения и конкурси.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158