EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Ферми отварят врати в Източните Родопи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ферми отварят врати в Източните Родопи

mail14:00 | 20.03.2014прегледи 1309 коментарикоментари 0


Мрежата на „Новото тракийско злато“ в Източните Родопи отваря вратите си за гости и туристи на 26 и 27 април 2014. Българско-холандският проект „Новото тракийско злато“ ще представи резултатите от петгодишната си работа в района: не с думи, а с конкретни дейности, атракции, събития и турове, подготвени от нашата мрежа специално за този уикенд.
Вратите си отварят двете моделни по проекта биоферми - „Дивата ферма“ в с. Горно поле и фермата в с. Тополово, „Тепавицата“ в с. Рабово, къщата за гости и винарна „Бакалница „Тракия“ в с. Поповец, първата в България биотаханджийница в с. Кондово, на туристическата атракция „Пътят на сиренето“ в с. Пелевун.
Ще може да се посети и Център на лешоядите в Маджарово, чиято експозиция наскоро бе обновена с помощта на НТЗ.
Може да се видят и двете емблематични за проекта ни животни, които се възвърнаха успешно в природата на Източните Родопи: дивите коне тарпани в с. Сбор, Крумовградско и зубрите в резервата „Студен кладенец“! , както и стадото каракачански коне край с. Костилково.
Първата в България биотаханджийница ще бъде отворена за посетители на 26 и 27 април от 10,00 до 16,00 часа. Гостите ще имат възможност да се запознаят с процеса на производство на тахан, да опитат, както и да си купят тахан и сусам. Цената на 1 кг тахан е 13 лева, като в нея е включена и стойността на посещението. Ще можете да получите информация за производството на биозърно от ръж и пшеница, на биосусам и биоядки, както и да си купите от тези продукти.
Зубри, елени и лешояди в „Студен кладенец“
В стопанството „Студен кладенец“ може да се видят зубрите, които през есента на 2013 бяха възвърнати в природата на Източните Родопи в рамките на „Новото тракийско злато“ и с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“. Те още са в аклиматизационна ограда. Ще ви разкажем за тези уникални животни, емблематични за завръщането на дивата природа в Европа.
Центърът на лешоядите в Маджарово ви очаква 26 и 27 април от 10 до 17 часа. Програмата предвижда наблюдение на лешояди със зрителни тръби и бинокли, посещение на обновената тази пролет с помощта на „Новото тракийско злато“ интерактивна експозиция, прожекция на филми и презентации. Специално за Уикенда на НТЗ всичко това ще е безплатно. Можете да отсенденете в Центъра.
Повече подробности на страницата на Новото тракийско злато.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg